Filmovi sa najviše nominacija i Oskara: Ta magična brojka 11 (VIDEO)

11.03.2023

20:00

0

Dan pre dodelu najprestižnije filmske nagrade savršen trenutak da se podsetimo onih koji će biti upisani u istoriju

Filmovi sa najviše nominacija i Oskara: Ta magična brojka 11 (VIDEO)
Copyright Profimedia

Jedan od najvažnijih događaja u svetu filma 95. dodela Oskara održava se u nedelju u Los Anđelesu.

Dan pred dodelu Oskara je savršen trenutak da se podsetimo onih koji će po nominacijama biti upisani u istoriju.

Ovogodišnje dobitnike ćemo saznati u nedelju, a svakako filmovi sa najviše nominacija ostaju upisani u istoriju, a evo koji su to filmovi:

1. Ben-Hur

Američki istorijski epski filmski spektakl iz 1959. godine osvojio je 11 Oskara a bio je nominovan u 12 kategorija. Među osvojenim nagradama nalaze se Oskar za najbolji film, reditelja, glavnog glumca, sporednog glumca kao i Oskar za kostimografiju.

Film je nastao prema romanu američkog advokata Lua Volisa i predstavlja rimejk istoimenog nemog filma iz 1925. godine.

Ben-Hur je imao najveći budžet (preko 15 miliona dolara), kao i najveće napravljene setove, od svih filmova snimljenih do tada. 

U filmu igraju Čarlton Heston, Džek Hokins, Hju Grifit, Stiven Bojd.  Ovaj film držao je rekord po broju osvojenih Oskara sve do 1997. godine, kada ga je dostigao film "Titanik".

2. Titanik

Film iz 1997. koji je režirao i napisao Džejms Kameron bio je nominovan u 14 kategorija od mogućih 17. Odneo je Oskara u 11 kategorija (film, reditelj, kamera, scenografija, kostimografija, zvuk, zvučni efekti, specijalni efekti, montaža, muzika, pesma).

Kejt Vinslet, Gloria Stjuart i ekipa koja stoji iza šminke jedini su koji nisu pobedili u svojim kategorijama, dok Leonardo Dikaprio za glavnu mušku ulogu i Džejms Kameron za originalni scenario nisu ni nominovani.

Film čija radnja prati tragediju koja se zaista dogodila sa najvećim brodom na svetu postao je jedan od najgledanijih filmova svih vremena.

3. Gospodar prstenova: Povratak kralja

"Gospodar prstenova: Povratak kralja" je fantastični istorijski film Pitera Džeksona iz 2003.godine, zasniva se na trećem delu knjige J.R.R. Tolkina "Gospodar prstenova" koji zaključuje istoimenu filmsku trilogiju.

Bio je nominovan u 11 od 17 kategorija. Osvojio je svih 11 Oskara za koje je bio nominovan, čime se izjednačio s ostala dva rekordera, filmovima "Titanik" i "Ben-Hur".

Između ostalih, osvojio je Oskar za najbolji film kao prvi fantastični film kojem je to pošlo za rukom.

Ostali rekorderi

Još su se neki filmovi izdvojili brojem nominacija na prestižnoj dodeli nagrada.

Jedan od njih je film "Sve o Evi" iz 1950., koji je bio nominovan u 14 kategorija, i mjuzikl "La La Land", koja je bila nominovana u 10 kategorija.

U kategoriji Oskara za najbolji strani film izdvojili su se "Crouching Tiger", "Hidden Dragon" s 10 nominacija i "Roma" s 10 nominacija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike