Preminuo reditelj Milan Jelić: Ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji

01.03.2023

19:19

0

On je umro u utorak u 79. godini

Preminuo reditelj Milan Jelić: Ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji
Copyright Pixabay

Reditelj, dramski pisac, scenarista i glumac Milan Jelić preminuo je posle kraće bolesti.

Ostavio je dubok trag u domaćoj kinematografiji i radio je na brojnim filmovima koji su bili najgledaniji u bioskopima i nebrojeno puta reprizirani na našim najgledanijim televizijama.

Oni koji su ga poznavali opisivali su ga kao skromnog po prirodi, čoveka koji je bio deo javne scene, a godinama se sklanjao od javnosti.

Milan Jelić je debitovao dugometražnim igranim filmom „Bubašinter“, a zatim je snimio „Tigra“, „Rad na određeno vreme“, „Nedeljni ručak“, „Moj tata na određeno vreme“, kao i mnoge druge.

Zajedno sa Predragom Perišićem napisao je scenario za kultni film „Ljubavni život Budimira Trajkovića“, a njegovo delo je i scenario za ostvarenje „Još ovaj put“.

Dobio je brojna jugoslovenska priznanja, a od međunarodnih izdvajao je nagradu za režiju filma „Rad na određeno vreme“, na filmskom festivalu u Avelinu, kada je žirijem predsedavao čuveni scenarista Đuzepe de Santis.

Pre dve godine primio je Nagradu za životno delo koju mu je dodelio Udruženje filmskih umetnika Srbije.

Jelićev film „Čudna noć“ otvorio je poslednji jugoslovenski filmski festival u Puli. On je tada, kao jugoslovenski reditelj, zatvorio rediteljsku beležnicu, a poslednjih godina nameravao je da je ponovo otvori, no nije mu se dalo.

Samo najbliži prijatelji znali su ga po nadimku Vikont, jer je potomak grofova i pisaca, Ivana Gundulića i Save Vladislavića.

Poslednja želja mu je bila da bude kremiran i da njegova urna bude položena u Aleji zaslužnih građana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike