Zbog čega Beograđanima zasijaju oči na pomen Narodne biblioteke: Feniks koji se izdigao iz pepela

01.03.2023

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Danas je mesto gde se slave knjiga i kultura

Zbog čega Beograđanima zasijaju oči na pomen Narodne biblioteke: Feniks koji se izdigao iz pepela
Narodna biblioteka Srbije - Copyright Profimedia

Narodna biblioteka Srbije (NBS) obeležila je juče svoj dan svečanošću na kojoj su se brojnim zvanicama obratili ministarka kulture Maja Gojković, akademik Dušan Kovačević, a uručena je i Nacionalna nagrada iz oblasti bibliotekarstva.

Čestitajući zaposlenima 191. rođendan NBS, Gojković je podsetila da je to jedna od najstarijih instiitucija u našoj zemlji, koja je deleći sudbinu naroda postala jedan od simbola Srba i svedočanstvo trijumfa slobode i istinskih vrednosti.

Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković
 

Podsetivši da je NBS danas "kamen temeljac u zaštiti kulturnog nasleđa", ministarka je napomenula da baština koju čuva spada među najcelovitija pisana kazivanja u istoriji našeg naroda.

Najlepša slika Srbije

Ona je istakla i da je NBS uspela da preživi dva svetska rata, uprkos tome što je 1941. godine njeno zdanje na Kosančićevom vencu u nemačkom bombardovanju spaljeno do temelja. Prema njenim rečima, biblioteka se "izdigla kao feniks iz pepela" i danas je mesto gde se slave knjiga i kultura, a kada je pre pola veka otvoreno novo zdanje biblioteke na Vračaru prvi upisani član bio je dobitnik Nobelove nagrade Ivo Andrić.

Gojković je ocenila da NBS u susret trećem veku svog postojanja korača dostojanstveno u skladu sa bogatom tradicijom, uvodeći nove standarde, pre svega kroz proces digitalne tranformacije.

- Čitaonica NBS puna mladih ljudi najlepša je slika Srbije - zaključila je ministarka.

Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković
 

Za nas spaljena biblioteka na Kosančićevom vencu nije pepeo

U svojoj besedi Dušan Kovačević je ocenio da NBS "čuva rodoslov naših života i duhovnog postojanja", a njoj u čast je pročitao svoju priču sećanja na "jednu malu biblioteku" u kojoj je prvi put upoznao velike pisce - "Biblioteka moje mladosti".

Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković
 

Upravnik NBS Vladimir Pištalo je podsetio da biblioteka kao krovna institucija održava čvrstu vezu sa mrežom biblioteka, kao i da je lično obišao biblioteke u Trgovištu, Vranju, Ljigu, Kladovu i brojnim drugim mestima, kao i biblioteku manastira Hilandar.

Pištalo je podsetio da je, između brojnih aktivnosti NBS, ove godine osnovan Centar za knjigu koji se bavi promocijom srpske literature u svetu, kao i da ove godine zgrada na Vračaru slavi 50 godina postojanja, koja je sada već stara i traži stalna ulaganja.

Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković
 

- Za nas spaljena biblioteka na Kosančićevom vencu nije pepeo. Kad god pomenem da će se biblioteka ponovo izgraditi u istom obliku kao memorijalni centar, oči Beograđana zasijaju - naglasio je Pištalo.

Na svečanosti je Nacionalna nagrada iz oblasti bibliotekarstva "Janko Šafarik" uručena bibliotečkom stručnjaku NBS Ivani Nikolić koja je istakla da je tokom 35 godina rada biblioteka postala njen život i dom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike