Dostojevski o Srbima: Iz ruske krvi koja je prolivena u Srbiji izrašće i srpska slava

20.11.2021

08:15

0

Rusija i svet obeležavaju 200 godna od rođenja ovog velikog pisca. Prema podacima Uneska, Dostojevski je danas jedan od najčitanijih pisaca u svetu, čija su dela prevedena na više od 170 jezika

Dostojevski o Srbima: Iz ruske krvi koja je prolivena u Srbiji izrašće i srpska slava
Copyright Profimedia

„Knez Milan srpski i knez Nikola crnogorski uzdajući se u Boga i u svoja prava krenuli su na sultana. Srbija je izašla na bojno polje uzdajući se u svoju moć, ali razume se da ona zna da njena sudbina zavisi u celini od Rusije, da samo Rusija može da je sačuva od propasti u slučaju velike nevolje“, zapisao je veliki ruski pisac Fjodor Dostojevski.

Ovaj dnevnički zapis nastao u junu 1876. godine jedan je od citata koji su se našli na izložbi „Peterburg Dostojevskog“ koja je otvorena u Narodnoj biblioteci Srbije.

Fjodor Dostojevski / Profimedia
 

Poput drugih ruskih realista Srbiju je video poput nekog ideala slobode, kao i borbe za oslobođenje. U “Piščevim zapisima” je pratio stanje Balkanu i kako su tekli Balkanski ratovi. Opisivao je da Srbe doživljava kao oslobodioce od Turaka, kao i oslobodioce Balkana i Evrope.

“Mislim da postoje dve Srbije. Jedna je Srbija viših krugova, ona je nestrpljiva i bez iskustva. Ova Srbija nije još živela istinskim životom, nije još pokazala svoju akciju, ali već strasno mašta o budućnosti. Ova Srbija ima već svoje partije i zna za intrige koje ponekad dobijaju neverovatne razmere. Takve intrige ne možemo sresti ni u nacijama koje su mnogo starije, veće i kudikamo samostalnije, nego što je Srbija”, napisao je Dostojevski i dodao:

“Međutim, postoji i ona narodna Srbija. Ona jedino Ruse smatra svojim izbaviteljima, svojom braćom. Narodna Srbija ruskog cara gleda kao Sunce, ona voli Ruse i veruje im. Na samom kraju želim reći da neće mnogo vremena proći i javiće se spasonosna reakcija, jer su većina Srba vatrene patriote. Oni će se setiti Rusa koji su život poklonili za njihovu zemlju. Veliki ruski duh će ostaviti svoje tragove u njihovim dušama, a iz ruske krvi koja je prolivena u Srbiji izrašće i srpska slava. I Srbi će se uveriti da je ruska pomoć bila nesebična i da Rusi, ginući za Srbiju, nisu imali nameru da je osvajaju.”

Spomenik Dostojevskom, Kaljiningrad/Profimedia
 

Rusija i svet obeležavaju 200 godna od rođenja ovog velikog pisca. Prema podacima Uneska, Dostojevski je danas jedan od najčitanijih pisaca u svetu, čija su dela prevedena na više od 170 jezika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike