„Kako preboleti slomljeno srce?“, pitali su Nila Gejmena: Evo šta je odgovorio

15.02.2023

17:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Pisac je najpoznatiji po svom delu „Sendmen“

„Kako preboleti slomljeno srce?“, pitali su Nila Gejmena: Evo šta je odgovorio
Nil Gejmen - Copyright Profimedia

Nil Gejmen je verovao da je strip autor, sve dok mu na nekoj zabavi jedan od prisutnih gostiju, inače urednik književnog dodatka lokalnih novina, nije objasnio da je to što on radi zapravo literarno stvaranje.

Do tada, Gejmen je već stekao zavidnu reputaciju kao autor scenarija za strip serijal „Sendmen“, kao i za niz underground stripova za koje je dobio više nagrada.

1995. okončao je pisanje „Sendmena“ i počeo rad na pravim proznim delima, što je rezultiralo sa nekoliko zbirki priča i „Zvezdanom prašinom“, nekom vrstom bajke za odrasle. Sledila je saradnja sa Terijem Pračetom na „Dobrim predskazanjima“, serija „Nikadođija" (futuristička priča o mračnom podzemnom svetu Londona, koji je BBC pretočio u TV seriju), kao i Gejmenovo viđenje dečije fantastike u „Koralini“, koju mnogi porede sa Luisovom „Alisom u zemlji čuda“.

Profimedia
 

Godine 2001. objavljeni su „Američki bogovi“, roman za koji je Gejmen dobio jednu od najprestižnijih nagrada u žanru, nagradu „Brem Stoker“ udruženja horor pisaca. 1999. oživeo je serijal „Sendmen“.

To se nikada ne dogodi

Jednom prilikom obožavateljka ga je pitala: „Kako preboleti slomljeno srce?“

Evo šta je Gejmen odgovorio:

„To se nikada ne dogodi. Barem ne sasvim. Međutim, vreme čini čudesne stvari. Duboka rana se skori. Ta krasta postane ožiljak. I onda, jednog dana, tražite taj ožiljak, a on je jedva vidljiv.

Bitno je samo da vi ne postanete ta rana. Da ne traćite svoje vreme, svoj život, svoju pažnju na bol i slomljeno srce. Umesto toga, iskoristite ga za stvaranje umetnosti, iskoristite ga kao podstrek da idete napred ka stvarima, ne dalje od njih.

Srećno.“

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike