Mesečev hod koji je Majkla Džeksona vinuo do zvezda: 40 godina čuvenog munvoka (VIDEO)

07.02.2023

20:00

0

Kralj popa i njegovi plesači uspevali su da se nagnu pod uglom od 45 stepeni

Mesečev hod koji je Majkla Džeksona vinuo do zvezda: 40 godina čuvenog munvoka (VIDEO)
Majkl Džekson sa plesačima u spotu "Smooth Criminal" - Copyright Profimedia

Ikona pop kulture Majkl Džekson, neprikosnoven u muzici osamdesetih i devedesetih godina,  nije izmislio čuveni plesni pokret "munvok", ali je zahvaljujući njemu, cela planeta poludela za prkošenjem gravitaciji.

Majkl Džekson je prvi put javno izveo "munvok", 25. marta 1983. godine na nastupu, ali ga je ceo svet video dva meseca kasnije na televiziji. Tada, je pokret zajedno sa nastupom gledalo je oko 47 miliona televizijskih gledalaca.

Profimedia
Majkl Džekson

Mesečev hod u nastupima koristio i Bouvi

Istina, mnogi pre Džeksona izvodili su mesečev hod poput američkog muzičara Kaba Kaloveja 1932. godine. Dvadeset dve godine kasnije, snimljen je nastup step plesača Bilija Bejlija u kom izvodi mesečev hod. Takođe, čuveni francuski mimičar, Marsel Marso, koristio ga je na svojim nastupima.

Upotrebljavao ga je i Džejms Braun, a jedan od prvih rok muzičara koji je izvodio mesečev hod bio je čuveni Dejvid Bouvi.

Međutim, iako munvok nije originalna ideja Majkla Džeksona, on ga je proslavio i dodao neke svoje plesne pokrete.

Opčinjen TV emisijom gde su svi plesali

Tokom živih nastupa i izvođenja pesme "Smooth Criminal", kralj popa i njegovi plesači su uspevali da se nagnu pod uglom od 45 stepeni, zahvaljujući specijalno dizajniranim cipelama.

Profimedia
Majkl Džekson

Jedna od priča iz života kralja popa kaže da je mali Majkl bio potpuno opčinjen plesačima u "Soul Train" jednoj klasičnoj TV emisiji sedamdesetih godina, koja je uključivala najbolju savremenu crnačku muziku.

U njoj su plesači izvodili "Backslides", (osnova budućeg mesečevog hoda), a malom Majklu se to toliko dopalo da je želeo da nauči ovaj plesni pokret. Sledeće što znamo jeste da je on to i uradio, tačno pre 40 godina.

Sve ostalo je istorija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike