Šta je skrivao podrum Džima Morisona: Tajanstveni svet čuvenog rokenrol pesnika

22.01.2023

15:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Bio je poznat po nepredvidljivim scenskim nastupima i po strasti prema književnosti i herojima iz mitologije

Šta je skrivao podrum Džima Morisona: Tajanstveni svet čuvenog rokenrol pesnika
Džim Morison - Copyright Profimedia

„Niče je ubio Džima Morisona“, napisao je Džon Densmor, bubnjar grupe „The Doors“, u svojoj autobiografiji „Riders on the Storm“ iz 1990. godine.

Pre smrti čuvenog rokenrol pesnika u Parizu, u 27. godini života, Morison je bio poznat koliko po nepredvidljivim scenskim nastupima, toliko i po strasti prema književnosti i herojima iz mitologije.

Džim Morison/Profimedia
 

Ime benda pozajmljeno je od Oldosa Haksilija i njegovog dela „Vrata percepcije“ (The Doors of Perception), koje je i samo referenca na pesmu Vilijama Blejka, dok je Morison svoje stihove prožimao referencama na ničeovsku filozofiju i druga književna dela.

Neobična igra

Morison je svoje tinejdžerske dane proveo okružen knjigama, toliko da je osmislio igru u kojoj prijatelj bira knjigu sa polica dok je on okrenut leđima. Od sto knjiga u svojoj kolekciji, Morison je mogao da navede ime autora i naslov dela pre nego što bi prijatelj završio čitanje pasusa.

Džim Morison/Profimedia
 

Drug iz srednje škole se priseća Morisona kao samotnjaka koji je duboko bio posvećen knjigama: „Imao je tone knjiga, dole u podrumu, i otišao bih tamo sa njim i posmatrao ih, ne znajući o čemu većina njih govori. Morison je proždirao njihov sadržaj kao tinejdžer, bio je u drugom svetu, i morali biste da se zapitate kakav je to uticaj na njega imalo. Suština je da je bio toliko napredan u pogledu književnosti koju je čitao, i ponekad se činilo da bi postao ono o čemu je čitao“.

Izmišljene ili stvarne knjige

Njegova profesorka engleskog jezika se seća ekscentričnijih književnih izbora: „Sve što je čitao bilo je vrlo neuobičajeno. Jedan od profesora je čak išao u Kongresnu biblioteku kako bi proverio da li knjige koje je Džim prijavljivao da je pročitao zaista postoje ili ih je izmišljao. Knjige na engleskom jeziku o demonologiji iz 16. i 17. veka... Ostali klinci su čitali ono što smo im davali za lektiru, dok je Džim čitao Bartonovu studiju o seksulanosti kod Arapa“.

Profimedia
 

Omiljena dela

Morisonov život ispunjavale su obimne doze romantičarske poezije, nihilističke filozofije, šamanskog misticizma, klasika Bit generacije i priča o tragičnim herojstvima.

Neke od omiljenih Morisonovih knjiga su „Stranac“ Albera Kamija, poezija Vilijama Blejka, „Srce tame“ Džozefa Konrada i „Na putu“ Džeka Keruaka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike