The Doors: Prvi album i poslednja legenda o Morisonu

04.01.2021

18:48 >> 19:23

0

Na današnji dan, 1967. godine, objavljen je prvi album jednog od najvećih bendova u istoriji rokenrola

The Doors: Prvi album i poslednja legenda o Morisonu
Copyright The Doors/Profimedia

Jednu od najuticajnijih i najkontroverznijih rok grupa 60-ih The Doors, osnovali su 1965. u Los Anđelesu dva studenta – Džim Morison (vokal) i Rej Manzarek (klavijature), kasnije su im se pridružili bubnjar Džon Densmor i gitarista Robi Kriger, a na današnji dan, samo dve godine kasnije, potpisali su ugovor sa Elektra Recordsom i objavili prvi album “The Doors”.

Album je završio na 42. mestu na listi 500 najvećih albuma svih vremena, a singl „Light my fire“ (posle „Break on through“), postao je broj 1 na Bilbordovoj Top listi, i zadržava taj status pune četiri nedelje.

Ta pesma danas se nalazi na 35. mestu liste 500 najvećih rok pesama svih vremena. Na pomenutom prvom albumu posebno se izdvojila i  dvanaestominutna rok poema “The End”, kao i “Alabama Song”, poznata i kao “Whiskey Bar”, urađena na stihove Bertolta Brehta i u maniru nemačkog šlagera. Pesmu je obradila i grupa Električni orgazam na albumu “Lišće prekriva Lisabon” (1982).

Profimedia

Vrlo brzo po objavljivanju debi albuma, The Doors su započeli da snimaju i drugi album koji je pod nazivom “Strange Days” objavljen samo devet meseci kasnije, a i on je uvršten među 500 najvećih albuma ikada.

Prema tadašnjim muzičkim kritičarima i medijima, bili su jedan od najkontroverznijih bendova, najviše zbog Morisonovih tekstova koji su bili socijalni, psihološki i pod uticajem politike. Pisao je o temama koje su se bavile antiratnim osećanjima, beskorisnošću, nasiljem, ljubavlju, seksom, drogama, razmišljanjima o kinematografiji kao umetničkom obliku izražavanja, slobodom, oslobađanjem, psihodeličnim transcendentalizmom, smrću, obnovom (regeneracijom) i politikom s kraja šezdesetih godina prošlog veka.

Džim Morison je pisao muziku i poeziju na neobuzdan način i to baš onako kako je i živeo – slavno po često ponavljanom citatu Vilijama Blejka: „Put razuzdanosti vodi ka palati mudrosti“.

Pročitajte još

Čak i pre stvaranja Dorsa, uzimao je velike količine LSD, ali se ubrzo po stvaranju grupe prebacio na alkohol, koji je počeo da pije u velikim količinama i, kako su mediji prenosili, često je učestvovao je u raznim bahanalijama. Nekada je dolazio na snimanja pijan (može se čuti njegovo štucanje u pesmi „Five to One“), i na kraju je platio danak takvom životu.

Godine 1971. godine Morison snima svoj poslednji album „L.A. Woman“, za koji je vokale snimao u toaletu. Tada, nakon završetka uslovne kazne, seli se u Pariz sa svojom devojkom Pem Karson i menadžerom Bilom Sidonsom na kraći odmor, gde i umire u 27. godini.

Nažalost, prošlo je samo šest godina od osnivanja grupe Dorsi pa do smrti Morisona. Za to vreme, bend je objavio šest studijskih albuma i ostavio nezaboravni trag svojim mnogobrojnim i često kontroverznim koncertnim nastupima kojima su učvrstili legendu o Džimu Morisonu.

Profimedia

Njegovi stihovi koje je pevao u rezonantnom baritonu, ispoljavaju prefinjenost školovanog pesnika i ulični nivo neposrednosti rok tekstopisca. Prema mišljenju mnogih, to je pogotovo upečatljivo na njihovim najznačajnijim, ujedno i prvim albumima, gde grupa ispoljava zvuk „esid roka”, čime dovodi psihodelični rok do njegovih krajnjih granica.

U istoriji muzike spadaju među najintenzivnije i najrevolucionarnije grupe iz 1960-ih, njihov uticaj se oseća sve do danas, a njihovi tekstovi možda najbolje oslikavaju neospornu moć revolucionarnog duha i sukob generacija tog vremena.

Kult ličnosti i dalje okružuje Džima Morisona, burnog pevača koji je uveo pozorišno uzbuđenje u rok muziku iz tog vremena.

Primljeni su u Rokenrol kuću slavnih  1993. godine.

Nakon Morisonove smrti bend izdaje još tri albuma: „An American Prayer“, „Other Voices“ i „Full Circle“. Muzički materijal za ove albume nastao je radom preostala tri člana ove grupe još tokom njegovog boravka u Parizu. Publika ih je na svim koncertima tokom njihove turneje toplo dočekala i pružila veliku podršku, ali svi u publici, kao i sami muzičari, su osetili da to više nije ona ista grupa.

Odlazak Džima Morisona zaprepastila je sve njegove obožavatelje, a okolnosti njegove smrti, neurađena autopsija, i njegove izjave da će lažirati svoju smrt kada dostigne slavu, kao i tajna sahrana su i dan-danas predmet beskrajnih glasina i igrale su značajnu ulogu u stvaranju mistike koja nastavlja da ga okružuje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike