Ne ulazite sami u lift sa Plasidom Domingom! Slavni tenor ponovo optužen za seksualno uznemiravanje

17.01.2023

19:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Protiv njega nikada nije pokrenut nijedan krivični postupak

Ne ulazite sami u lift sa Plasidom Domingom! Slavni tenor ponovo optužen za seksualno uznemiravanje
Plasido Domingo - Copyright Profimedia

Čuveni španski tenor Plasido Domingo ponovo se suočava sa optužbama za seksualno uznemiravanje, tri godine posle niza sličnih upućenih protiv njega.

Bivša koleginica slavnog tenora u nedelju je u španskom televizijskom programu iznela niz optužbi na račun Plasida Dominga, kojem ovo nije prvi put da bude optužen za seksualno uznemiravanje.

Profimedia
 

U TV programu ova operska pevačica se pojavila u senci i promenjenog glasa, da ne bi bio otkriven njen identitet. Kako je navela, Domingo je pokušao da je „dodiruje u pozorištu u Španiji početkom dvehiljaditih", a prilikom drugog susreta pokušao je da je poljubi protiv njene volje, navodi Gardijan, prenosi RTS.

Mogu li da stavim ruku u tvoj džep?

Otkrila je i to da je jedna od prvih stvari na koju su ih upozoravali u pozorištu bila „ne ulazite sami u lift sa Plasidom Domingom“ i da se „prvi put osećala nelagodno na probi“.

- Rekao mi je pred svima: 'Slušaj, mogu li da stavim ruku u jedan od tvojih lepih džepova?“. Nosila sam pantalone sa džepom pozadi koji je bio izvežen.

U tim trenucima, nije bila sigurna kako da reaguje.

- Šta da mu kažem da bismo nastavili normalno da radimo? Ako mu kažem ne, biće posledica. Ako kažem da... ne želim ni da razmišljam o tome.

Na kraju, nije prijavila slavnog tenora.

- On je Plasido Domingo. On je nedodirljiv. Ne bi trebalo da bude tako, ali ja sam u senci.

Žena je rekla da se zbog „neverovatno neprijatne situacije“ osećala kao da je „u živom pesku".

Plasido Domingo / Profimedia
 

Poljubac u mraku

Drugi navodni incident dogodio se kada su zajedno nastupali. Svetla su se ugasila da označe kraj čina.

- U tim sekundama kada se oči naviknu na mrak, Plasido mi se približio - otkrila je i dodala:

- Poljubio me je u usta i to je bio poljubac za koji nisam ni videla da dolazi, pa nisam mogla da se sklonim s puta. Nisam želela da me poljubi. Čin se završio, muzika je prestala i zavesa se spuštala. Nije bilo nikakvog opravdanja za takav postupak.

Nikada nije o tome nije ništa rekla jer je brinula o svojoj karijeri, Domingo je bio isuviše moćan. Bila je, međutim, dirnuta, ali i ohrabrena kada su druge žene progovorile o njegovom ponašanju.

Mediji ovoga puta nisu dobili komentar od Plasidove službe za odnose sa javnošću.

Plasido Domingo / Profimedia
 

Bez ijednog krivičnog postupka

Kada su se optužbe prvi put pojavile, pre nekoliko godina, Domingo koji sada ima 81 godinu, rekao je da mu je bolno što je čuo da je možda uznemirio neke osobe ili ih naterao da se osećaju neprijatno „bez obzira koliko davno to bilo" i uprkos njegovim „najboljim namerama“.

Zbog optužbi je više operskih kuća otkazalo saradnju sa operskim pevačem, ali protiv njega nije pokrenut nijedan krivični postupak.

Rekao je da je preuzeo „punu odgovornost“ za svoje postupke, dodajući:

- Verovao sam da su sve moje interakcije i odnosi uvek bili dobrodošli i saglasni. Ljudi koji me poznaju ili koji su radili sa mnom znaju da ja nisam neko ko bi namerno nekoga povredio, uvredio ili osramotio.

Plasido Domingo / Profimedia
 

Ponovo ću to poricati

Od tada je, međutim, Domingo promenio svoj stav, tvrdeći da je njegovo izvinjenje možda dalo „lažan utisak“ o tome šta se dogodilo.

- Znam šta nisam uradio i ponovo ću to poricati. Nikad se nisam ponašao agresivno ni sa kim i nikada nisam učinio ništa da opstruiram ili ometam nečiju karijeru - izjavio je u februaru 2020.  

Istraga koju je iste godine naručila Opera iz Los Anđelesa o optužbama za seksualno uznemiravanje protiv Dominga otkrila je da se tenor upustio u „neprikladno ponašanje" sa više žena tokom tri decenije. Za to vreme bio je na visokim pozicijama u Operi.

U izveštaju se navodi da je „nivo nelagode koju su prijavile žene varirao, neke su izjavile da im nije bilo neprijatno, dok su druge opisale značajnu traumu.“

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike