Skandal o kome bruji muzički svet: Plasido Domingo u lancu trgovine ljudima

13.09.2022

06:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Više od 20 godina čuveni tenor je sarađivao sa lažnom školom joge koja je bila paravan za seksualno ropstvo

Skandal o kome bruji muzički svet: Plasido Domingo u lancu trgovine ljudima
Plasido Domingo - Copyright Profimedia

Muzički svet u poslednje vreme bruji o katastrofalnom fijasku Plasida Dominga (81), u Areni di Verona, zbog kojeg je čuveni tenor čak uputio pismo izvinjenja gradonačelniku Verone i nadzorniku Arene, i to zbog svog nastupa koji je bio ispod svakog podnošljivog nivoa. Na koncertu, krajem avgusta, Domingo je napustio veronsku pozornicu tokom delova iz Verdijevog "Magbeta", kao što je, prema izveštajima, njegovo dirigovanje u odlomcima iz Pučinijeve opere "Turandot" bilo toliko loše da su članovi orkestra odbili da stanu sa njim na pozornicu u trenutku aplauza.

Plasido Domingo / Profimedia
 

Međutim, čini se da muzički pad slavnog operskog pevača i dirigenta na jednoj od najčuvenijih pozornica sveta ima i te kako ozbiljne razloge u pozadini. Uz to, veoma lične razloge, piše Jutarnji list.

Argentinski sudija Ariel Lijo optužio je prošle nedelje 19 ljudi da su koristili navodnu školu joge u Buenos Ajresu kao paravan za trgovinu ljudima, iz koristoljublja prisiljavajući žene na seks sa bogatašima, za veliki novac, u svrhu pranja novca. Škola joge, koja je u glavnom gradu Argentine radila više od 30 godina pod upravom Juana Perkovicza (84), nije, dakle, nudila časove joge. Tužioci kažu da je ženama bila obećana "večna sreća", a dočekao ih je pad u seksualno ropstvo.

Plasido Domingo / Profimedia
 

Istraga lanca trgovine ljudima otkrila je da je Plasido Domingo bio u kontaktu s čelnicima te kriminalne organizacije više od 20 godina.

Prema pisanju stranih medija, postoji snimak koji dokazuje povezanost operske zvezde sa trgovinom ljudima, jer je glas muškarca koji ide na sastanak sa ženom po imenu Mendi, putem kriminalnog lanca, Domingov. Na snimcima, koji su pribavljeni prisluškivanjem, Mendi čoveka sa kojim razgovara naziva "Plasido".

Plasido Domingo / Profimedia
 

Sudija Lijo odlučio je da će četrnaestorica od 19 optuženih za trgovinu ljudima zbog seksa i novca biti zadržani u pritvoru, dok im je imovina zamrznuta. Tužioci su zatražili podizanje optužnice protiv 20 osoba.

Ovo nije prvi seksualni skandal u koji je uključen Domingo. 2019. godine jedan od najcenjenijih tenora sveta, uz pokojnog Lučana Pavarotija i Hosea Karerasa, podneo je ostavku na mesto glavnog direktora Opere u Los Anđelesu, nakon što je nekoliko žena javno istupilo sa tvrdnjama o seksualnom zlostavljanju.

Koncert Plasida Dominga na Tašmajdanu Foto: Goran Sivački/24sedam
 

U martu 2020. Nacionalna opera iz Vašingtona distancirala se od pevača rođenog u Španiji, koji je bio njihov umetnički direktor, a od 1996. do 2011. godine i generalni direktor. Međutim, Domingo je nastavio da nastupa van Sjedinjenih Država.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike