Plasido Domingo: Status poluboga srušen optužbama za zlostavljanje

22.01.2021

19:45 >> 17:02

0

Autor: Dejan Ćirić

Sa preko 150 operskih uloga u svom repertoaru, slavni operski pevač je nastupao više nego ijedan drugi tenor u istoriji

Plasido Domingo: Status poluboga srušen optužbama za zlostavljanje
Copyright Profimedia

Hose Plasido Domingo Embil je španski operski tenor. Jedan je od najpoznatijih operskih pevača sveta i najproduktivnijih muzičara svoga doba. Poznat je po svom jedinstvenom, dramatičnom glasu sa rasponom od više od četiri pune oktave. Sa preko 150 operskih uloga u svom repertoaru, Domingo je pevao više nego ijedan drugi tenor u istoriji. Poznat je i po svom prirodnom talentu za glumu, kao i širokom muzičkom obrazovanju. Pored pevanja, bio je i dirigent i intendant Vašingtonske narodne opere i Opere u Los Anđelesu.

Profimedia

Domingo je rođen u Madridu, na današnji dan, 21. januara 1941. godine. Muzika i pevanje pratili su njegov život od samog početka. Roditelji su mu bili popularni izvođači tradicionalnih narodnih španskih napeva – sarsuele, jednog žanra španske operete. Godine 1949. njegova porodica se preselila u Meksiko. Dečak zaljubljen u fudbal i borbe bikova je sa 14 godina primljen u Nacionalni muzički konzervatorijum, sa 18 je debitovao kao solista, a dve godine kasnije nastupio je u ulozi Alfreda u Verdijevoj „Travijati“. Godine 1968. zamenio je bolesnog kolegu i prvi put nastupio u njujorškom Metropolitenu. Tim nastupom je osvojio i publiku i kritiku i otvorio vrata svetske operske pozornice. U samo nekoliko godina proslavio se vrhunskim interpretacijama Verdijevih opera. Kasnije je pevao Pučinija, Leonkavala, Bizea i Masnea. U Metropolitenu je zabeležio najviše nastupa, više od 800, u 46 uloga.

Pročitajte još

Jedan od njegovih najpoznatijih nastupa je onaj iz 1990. godine, kada je sa Pavarotijem i Karerasom održao koncert „Tri tenora“ na otvaranju Svetskog prvenstva u fudbalu u Italiji. Tada je dostigao status kulta koji mu je doneo ogroman novac. Njegov album „Tenorisimi“ prodat je u preko dvadeset miliona primeraka. Smatra se umetnikom koji je klasičnu muziku „izveo“ iz elitnih dvorana i ušao u legendu. Volela ga je i publika koja nije marila za klasiku. U karijeri je imao skoro četiri hiljade nastupa i preko 150 uloga u kojima je bio neprikosnoven.

Profimedia

Oženjen je koleginicom Martom Ornelas. Njih dvoje su od 1962. do 1965. godine zajedno pevali u Operi u Tel Avivu.

U jeku pokreta #MeToo, Domingo je 2019. godine u Americi optužen za seksualno zlostavljanje. O tome sada kaže da je rekao sve što ima – priznao je greške i izvinio se. Najpre je čuveni pevač odbacivao sve optužbe i tvrdio da nikad nikog nije uznemiravao. Ali brojne ispovesti žena iz operskog sveta govorile su drukčije. Pominjani su „neprimereni“ gestovi, od neželjenog flerta do ponuda za seks. Istina, optužbe su mahom bile anonimne. Niko nije podneo krivičnu prijavu. Ipak, to je Dominga koštalo američke karijere i mesta intendanta u Los Anđelesu. Na neki način je bojkotovan i u domovini Španiji, gde je prethodno imao status poluboga – navodi dw.com.

Profimedia

Za razlog njegove dugovečnosti na sceni, koja je svojevrsni fenomen, Domingo smatra molitvu Svetoj Ceciliji, zaštitnici muzičara, koju od svojih početaka izgovara pred svaki nastup. Drugi deo objašnjenja je optimizam koji ga nije napustio ni kada je oboleo od korone prošlog proleća. Pet meseci je proveo u svojoj kući u Akapulku i tvrdi da je i u tome ipak bilo nečeg dobrog. Proveo je puno vremena sa porodicom, trojicom sinova i brojnim unucima za koje je svirao klavir. I mnogo je „razmišljao o svom životu“.

Pročitajte još

Godine 2009. je izjavio: „Neću pevati ni dan duže nego što bi trebalo. Ali ni dan kraće nego što mogu.“ Prošle godine je dao precizniji odgovor: još godina ili dve na bini, a onda ima „mnoge druge planove“. Starost, kaže, nije izgovor da prestane da se sanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike