Ko je pisac iz senke memoara princa Harija: Babica nikad ne ide kući sa bebom (FOTO)

14.01.2023

17:30

0

Zanimljvo je koje sve detalje iz svog ali i privatnog života kraljevske porodice je izneo u svojoj knjizi vojvoda od Saseksa

Ko je pisac iz senke memoara princa Harija: Babica nikad ne ide kući sa bebom (FOTO)
Memoari princa Harija - Copyright Profimedia

Memoari princa Harija pod nazivom „Spare” koji su nakon dugo iščekivanja obajvljeni u utorak su najbrže prodavana publicistička knjiga svih vremena.

Zanimljvo je koje sve detalje iz svog ali i privatnog života kraljevske porodice je izneo u svojoj knjizi princ Hari.

Međutim ono što je malo poznato ovakve vrste memoara pišu "pisci iz senke" dok im slavne ličnosti samo navode šta sve treba da se nađe u njihovoj biografiji.

Profimedia
 

Prvi nacrt knjige sveden na 400 strana

Britanski princ Hari rekao je da u svojim memoarima "Rezerva" (Spare) nije otkrio sve što se dogodilo između njega i njegovog brata, princa Vilijama i oca kralja Čarlsa Trećeg, jer mu nikad to ne bi oprostili. Kako je naveo ima dovoljno materijala za još jednu knjigu. 

On je rekao da je prvi nacrt knjige, koji je imao oko 800 stranica, sveden na nešto više od 400, prenosi Rojters.

Takođe, kako je istakao on je neke incidente podelio sa svojim piscem iz senke Dž.R. Moringerom. 

Ko je "pisac iz senke" Harijevih memoara?

Profimedia
Dž.R. Moringer

Njegova životna priča pretočena u film sa Benom Aflekom

On je dobitnik najprestižnije američke nagrade za novinarstvo, a njegova životna priča pretočena je u film sa Benom Aflekom u glavnoj ulozi.

On poznaje Džordža Klunija, a opet nije jedan od bogatih, kraljevskih ili slavnih ličnosti koje se pojavljuju u "Rezervi", memoarima princa Harija.

On je Dž.R. Moringer. Ovo nije njegov prvi izlet u svet memoara svetski poznatih ličnosti - bio je „pisac iz senke" knjige "Otvoreno" Andrea Agasija, a sarađivao je i sa suosnivačem Najka Filom Najtom na njegovoj autobiografiji "Umetnost pobede".

Njegove usluge - za koje je Pejdž siks 2021. godine napisao da su koštale milion dolara za pisanje "Rezerve" - dolaze sa sveobuhvatnom uslugom u belim rukavicama.

Dok je radio sa Agasijem na njegovoj biografiji, Moringer se preselio u Los Anđeles kako bi njih dvojica mogli da provedu 250 sati zajedno.
Profimedia
 

Frojd i Jung najveći "pomoćnici"

Da bi ušao u Agasijevu glavu, čitao je dela psihoanalitičara Sigmunda Frojda i Karla Junga, izjavio je za Njujork tajms.

Ali neki od Moringerovih uvida u Agasija i, sada, samog princa - obojicu komplikovane ličnosti sa napetim odnosima sa roditeljima - mogli su da proisteknu iz njegovih vlastitih komplikovanih odnosa sa ocem, piše BBC.

Moringerova vlastita autobiografija iz 2005. o toj temi, Tender Bar, opisivala je njegovo detinjstvo na Long Ajlendu, gde ga je odgajala samohrana majka, a tu je opisao kako je pronašao očinsku figuru u ujka Čarliju i gomili barskih mušica u lokalnoj kafani.

Profimedia
 

Džordž Kluni kao ujka Čarli

Njegov otac - rokenrol disk-džokej u ranim danima FM radija - napustio je njihovu porodicu.

- Radio mi je bio jedini manjkavi pristup njemu koji sam imao. I tako sam stalno pokušavao da ga pronađem na skali - rekao je on Teri Gros sa NPR-a."

Filmska verzija Tender Bar iz 2021. godine u režiji Džordža Klunija dodelila je Afleku ulogu ujka Čarlija.

Pre nego što se okrenuo knjiškom formatu, Moringer je pohađao Jejl, a potom radio i za Njujork tajms kao asistent za vesti.

Usledili su kratki periodi rada u Koloradu i za Los Anđeles tajms 1994. godine.

Profimedia
 

Osvojio je Pulicerovu nagradu 2000. godine za članak „Prelazak", o napetostima koje su proistekle iz otvaranja linije za trajekt u maloj zajednici u Alabami u kojoj vlada segregacija.

Zanimljivo je da najbolji pisci iz senke ne pišu samo dobro, oni mogu da otelotvore svoje subjekte a da nikad ne zvuče kao stendap komičari koji rade jeftinu imitaciju, navodi BBC.

Ali biti u samom vrhu pisaca iz senke često znači namerno leteti ispod radara.

U vreme objavljivanja Agasijeve knjige Otvoreno 2009. godine, on je izjavio za Njujork tajms: 

- Babica ne ide kući sa bebom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: BBC

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike