Jeziva fotografija koja je šokirala svet: Stravična istinita priča koja se krije iza novog filma Vila Smita (FOTO/VIDEO)

31.12.2022

12:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Drama o preživljavanju temeljena je na životu bivšeg roba, čija su leđa sa ožiljcima ovekovečena na čuvenoj slici nastaloj 1963. godine

Jeziva fotografija koja je šokirala svet: Stravična istinita priča koja se krije iza novog filma Vila Smita (FOTO/VIDEO)
Film "Emancipacija" - Copyright Profimedia

Apple TV+ objavio je fim "Emancipacija", istinitu priču o čoveku koji pokušava da se oslobodi ropstva. Drama o preživljavanju temeljena je na životu bivšeg roba Gordona, čija su leđa sa ožiljcima ovekovečena na slavnoj fotografiji nastaloj 1963. godine.

Fotografija "Whipped Peter" snimljena je prilikom vojno-medicinskog pregleda nakon što je čovek koji se predstavio kao Piter (koji se zapravo zvao Gordon), pobegao od svojih porobljivača i stigao do Linkolnovih trupa.

Profimedia
 

Ova šokantna fotografija danas služi kao podsetnik na mučenja kojima su robovi bili izloženi radeći na plantažama pamuka i duvana. S jedne takve plantaže u Americi Gordon je uspeo da pobegne, a sloboda ga je čekala nakon šezdesetak kilometara močvare, koje je prešao za deset dana.

Mamac za pecanje Oskara

Rasizam u Americi je večna preokupacija filmskih radnika, a ova priča o leđima na kojima nema milimetra kože neprekrivene ožiljcima, mamac je za pecanje Oskara. Priče o Gordonu prihvatio se holivudski hit mejker Antoan Fukua, poznat po naslovima "Training Day" i "King Arthur", dok je njegova napeta drama "The Guilty" prošle godine izazvala dosta pažnje na Netfliksu.

Film "Emancipacija" je urađen u crno-beloj tehnici, apostrofirajući brutalnost priče i sve ono što je moguće kada se probudi čovekova volja za životom. Film je na tragu uspešnih hipernasilnih naslova kao što su "12 Years A Slave" i "Django Unchained".

Profimedia
 

Poslednja dodela Nagrada Američke filmske akademije i umetnosti protekla je u znaku Vila Smita. Manje zbog njegovog Oskara osvojenog za ulogu oca Serene i Venus Vilijams u biografskoj priči "Kralj Ričard", a više zbog "spontanog" šamara koji je opalio Krisu Roku zbog šale koju je ovaj uputio na račun ćelavosti Vilove supruge Džejde Pinket Smit.

Profimedia
 

Beg kroz močvaru

Piter, koga igra Vil Smit, živi kao rob u potpuno dehumanizovanoj svakodnevici. Dani mu se svode na težak rad, a uskoro biva odvojen od svoje supruge i dece. Kada ga stave u kavez i krenu da odvode u novi oblik robovske eksploatacije, iz sveg glasa će obećati svom sinu da će se vratiti po njega. Uskoro počinju da se šire glasine o tome da je Abraham Linkoln ukinuo ropstvo i proglasio sve robove slobodnim ljudima. Piter se odlučuje na pokolj ekipe svog robovlasnika Džima i započinje beg. U močvari, koja je baš ona koju smo videli u kultnom Džarmušovom filmu "Down By Law", čekaju ga krokodili, a ako napravi samo jedan pogrešan korak - ne gine mu metak u glavu.

Profimedia
 

Bežeći pred hladnokrvnim lovcima kroz nemilosrdne močvare Luizijane, Piter prelazi šezdesetak kilometara za desetak dana. Preživeo je jedući med iz košnica, a od pasa tragača je uspeo da se sakrije tako što je kožu mazao lukom sa plantaže, zbog čega životinje nisu mogle da nanjuše njegov miris. Uskoro se pridružuje Linkolnovoj vojsci u Baton Ružu, postaje vojnik i snalazi se među trupama vojske Unije za vreme Građanskog rata u Americi.

Priča o ljubavi i važnosti porodice

"Emancipacija" je film o preživljavanju, sa napetim scenama potere. Te scene imaju neka opšta mesta, ali uspevaju da proizvedu egzistencijalistički strah kod publike, podstičući nas na razmišljanje o tome koliki put je pređen od bičevanja tamnoputih ljudi do današnje „woke“ kulture.

Put je bio dug, sloboda zaista nema cenu i to je ono što u ovom filmu neodoljivo podseća na oskarovske klišee. Već možete da zamislite Vila Smita kako plače na pozornici Dolbi teatra, izgovarajući antologijske rečenice o istoriji afroameričke zajednice. Tamo je, uostalom, i završio sa zlatnom statuom u ruci, nakon što je odigrao lik oca "crnih" teniserki koje su napravile čudo u "belom sportu".

Profimedia
 

Na kraju, ovo je priča o ljubavi, ali da ne otkrivamo kraj filma, reći ćemo samo to da je "Emancipacija" film koji govori o važnosti porodice. A šta je smisao praznika nego prisetiti se svih vrednosti za koje inače nemamo vremena?

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: klix.ba

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike