Nostalgično muzičko veče Radeta Šerbedžije u Beogradu: Sećanje na Arsena i Montena (FOTO)

22.12.2022

09:00

0

Veče je počelo sa "besmrtnim" pesnikom Brankom Miljkovićem a završilo se neizbežnom "Ne daj se Ines"

Nostalgično muzičko veče Radeta Šerbedžije u Beogradu: Sećanje na Arsena i Montena  (FOTO)
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Glumac, književnik i muzičar Rade Šerbedžija uz sastav "Zapadni kolodvor" održao je sinoć samostalan koncert pod nazivom "Eto pjesme" u Mts Dvorani.

Slavni dramski i muzički autor priredio je sinoć tradicionalni program kao veoma vešt spoj poezije, glume i muzike u trajanju od skoro dva i po sata, kao promociju i dalje aktuelnog albuma "Ne okreći se, sine" (2021).

Romantični umetnik započeo je veče poezijom i to sa "besmrtnim" pesnikom Brankom Miljkovićem uz zanimljiv koktel recitovanja i pevanja uz orkestar.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

"Panonska trešnja" Arsena Dedića

- Dobro veče, dragi Beograđani, opet se ovde vidimo. Puno ćemo pevati ove noći, malo i govoriti, smejati se i biti tužni. Počinjemo sa pesmom koja je starija i od mene. - "Barbara", duhovito se obratio Šerbedžija vernoj publici i zapevao antologijsku pesmu po kojoj je ostao prepoznatljiv.

Neizbežna je bila i "Panonska trešnja" Arsena Dedića, uz obaveznu podsećanje da je čuveni Arsen Dedić ovu pesmu baš namenio njemu, a on sa njom osvojio drugo mesto na jednom takmičenju bivše Jugoslavije.

Takođe tu je bilo još jedno sećanje na dragog prijatelja Kemala Montena sa kojim je snimio duet pesmu  "Ni u tvome srcu".

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Pevanje na uvo publici

Repertoaru poezije sinoć je dodata i "Ne marim da pijem" Vladislava Petkovića Disa, koju Rade uvek sa iskrenim uživanjem otpeva.

- Sad ćemo jednu obradu sa našem aranžmanom, još jedan sjajan pesnik Džoni Štulić - beše to uvertira za čuvenu kompoziciju grupe "Azra". "Meni se dušo od tebe ne rastaje", pravi zicer i adut na set listi.

Šerbedžija uvek voli da animira publiku, pa je tako bilo i ovog puta,  često je silazio sa bine, rukovao se sa njima, pevao im na uvo...

Razigrana numera "Kose boje maka" podigla je deo sale, a prema rečima Šerbedžije  "to je najbrža pesma koju je napisao".

Marija Mlađen/ATAImages
 

Gošća koncerta

Elegična i nostalgična numera "Na nešto me sjeća taj grad" dovodi i prvog gosta, odnosno gošću.

- Divna glumica i pevačica Maja Posavec, igrali smo zajedno predstave na Brionima, u našem pozorištu "Uliks". Bila je sjajna, posebno u Šekspirovoj "Buri", ja sam imao glavnu ulogu Prospera, a ona mi je ukrala šou - nahvalio je Rade - Maju, i dodao nešto važno.
Naime, tu pesmu poetičnog naziva sa novog albuma, napisao je istaknuti hrvatski muzičar Darko Rundek.

Maja Posavec je poznata srpskoj publici kao bivša pevačica hrvatskog pop benda "Detour", pa je ovom prilikom izvela svoju pesmu "Pijani pilot" , kao i slavni američki hit "Jolene" (1974) od kantri autorke Doli Parton.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

"Čekaj me" uz nadahnutu glumu

Pesme Arsena Dedića i neprolazna dela "Tvoje nježne godine" i "Devojka iz moga kraja" dovela su publiku do vrhunca.

Iako je Šerbedžija najavio jednog važnog i specijalnog gosta, Muharema Serbezovskog (72), istaknuti pevač narodne muzike iz Makedonije, ipak zbog  zdravstvenih razloga, nije mogao da nastupa sinoć.

Album "Ne okreći se, sine" sa 11 numera je oduševio stručnu javnost, a među autorima je i Husein Hus Hasanefendić, lider pop rok grupe "Parni valjak", koji je napisao hit "Eto pjesma" kako je glasio i naziv sinoćnjeg koncerta.

Pesma "Čekaj me" ruskog pesnika Konstantina Simonova, uz harmonikaša iz "Zapadnog kolodvora" bila je neopisiv doživljaj pun nadahnute glume.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

"Ne okreći se sine", poruka za sve sinove

- Numeru "Moja božićna" napisali smo moja supruga Lenka Udovički, devedesetih godina, pesma o svim izbeglicama, ljudima koji su nažalost izgubili svoje domove zbog proklete politike i ratova - skoro kroz suze je pričao Rade i doveo uskoro na pozornicu ćerku Milicu, koja ima umetničko scensko ime - Eliot Alma.

Ona je pevala sa gitarom "Evil Bubbles", kao i delo Toma Vejtsa - "Green Grace"

- Moj album se zove "Ne okreći se sine", prema mojoj pesmi koju sam napisao davne 1988. godine i posvetio je mom sinu Danilu, koji je tek napunio 17 godina - rekao je Šerbedžija koji je podsetio na čuveni film "Ne okreći se, sine" (1956) reditelja Branka Bauera, prema istoimenom romanu i scenariju Arsena Diklića.

Maja Mlađen/ATA images
 

- Pesma je zapravo poruka mom sinu i svim sinovima da se ne okreću za problemima svojih očeva, da samo gledaju u život napred - veoma emotivno ju je Rade dočarao ulazeći u sred voljene publike.

Velika i značajna ekipa muzičara je sarađivala na albumu: Damir Urban je autor teksta za pesmu "Govorila je tako tiho, tiho, tiho", čuveni spomenuti virtouz na gitari Miroslav Tadić svira na pesmi "New York" Arsena Dedića.

Maja Mlađen/ATA images
 

Hrvatski gitarista Ante Gelo u pesmi "Ostala si uvijek ista", autora Đorđa Novkovića i Željka Sabola, o čemu je govorio muzičar:

- Napravili smo rimejk sa ovom pesmom, koju je pevao još jedan meni omiljeni pevač bivše Jugoslavije, uz Arsena, a to je Mišo Kovač.

Usledili su hitovi "Do poslednjeg daha" kao uspomena na čuveni film Žana Lik Godara, "Poleti ptico" iz pera Zlatana Fazlića, i "Povratak ratnika" koju je snimio takođe sa ženom Lenkom u Sloveniji, 1992., kada je otišao na skijanje.

Na novom albumu se nalaze i saradnje sa Gabi Novak i Matijom Dedićem u Arsenovoj pesmi "Od kako te ne volim".

Maja Mlađen/ATA images
 

Večeras koncert u Novom Sadu

Šerbedžija je aktuelni album promovisao na poslednja dva koncerta u Beogradu na sceni Botaničke bašte “Jevremovac” tokom leta 2021. i ove godine, kada je nekoliko hiljada posetilaca uživalo u njegovim dvočasovnim koncertima.

Kompletno divno muzičko i poetsko veče zaokruženo je neprolaznom pesmom  "Ne daj se, Ines".

Publika u Novom Sadu večeras će gledati Šerbedžiju u Srpskom narodnom pozorištu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike