Za kraj jedna pesma za ovog dečka na mojoj majici: Koncert „Električnog orgazma“ povodom 40 godina kultnog albuma (FOTO)

18.12.2022

09:01

0

“Lišće prekriva Lisabon” objavili su 1982. godine

Za kraj jedna pesma za ovog dečka na mojoj majici: Koncert „Električnog orgazma“ povodom 40 godina kultnog albuma (FOTO)
Koncert "Električnog orgazma" u Domu omladine - Copyright ATA Images

Čuveni beogradski rok bend “Električni orgazam” sinoć je održao koncert u Domu omladine Beograda povodom 40 godina od izlaska njihovog antologijskog drugog albuma “Lišće prekriva Lisabon” iz 1982.

Nerazdvojna rokerska petorka - frontmen benda Srđan Gojković Gile, Ljubomir Đukić Ljuba, Zoran Radomirović Švaba, Blagoje Nedeljković Pače i Branislav Petrović Banana pružila je izuzetan nastup od puna dva sata, uz 29 pesama na veoma sadržajnoj i bogatoj set listi.

ATA Images
 

Lišće prekriva Beograd

Ekskluzivni koncert sastav je startovao upravo sa pesmama sa neobičnog i konceptualnog albuma "Lišće prekriva Lisabon", koji slavi 40. rođendan - "Bomba" i "Alabama".

- Dobro veče, ljudi. Lišće prekriva Beograd. Hajde onda krenimo, ili pođimo - obratio se Gile publici i najavio numeru "Pođimo".

Rok sastav ovom prilikom nije odsvirao sve pesme sa pomenutog albuma, već je umešno kreiran izbor pesama koje publika dugo nije imala priliku da sluša uživo.

ATA Images
 

Gile i Ljuba su se veoma efektno smenjivali za mikrofonom, sa veoma zahtevnim vokalnim deonicama numera koje su u početku njihove karijere, sa prvim albumima, bile u žanru pank muzike.

- Malo da se vratimo na naš "Paket aranžman" - Gile je na veliko oduševljenje publike započeo hit nad hitovima “Zlatni papagaj” i bez sekunde pauze Ljuba je zatim vokalno briljirao na pank rok atrakciji “Nebo”.

Čas istorije rokenrola

Gile je, kao i uvek, bio domaćin koncerta, koji uvodi publiku u svoj bogat opus, kao čas istorije domaćeg rokenrola. Inače je vođa benda nosio majicu sa omotom albuma "Lišće prekriva Lisabon" i portretom nažalost prerano preminulog bubnjara benda Goran Čavajde Čavketa.

Nizali su se hitovi “Da si tako jaka”, “Kapetan Esid", "Sve moje više nije moje“, a pesma “Gde smo sad?” je bila podsećanje na poslednji istoimeni album od pre četiri godine.

ATA Images
 

Filmska muzika je uvek dobrodošla, te je usledila numera “Seks, droga, nasilje i strah” i “Svečane bele košulje” iz hit filma “Crni bombarder”.

Na repertoaru su se našle i “Skamenjen“, “Bio sam loš”, “Ja sam težak kao konj”, “Nemaš nikom ništa da daš”, kultni hit “Igra rokenrol cela Jugoslavija” i mnoge druge u kojima je publika uživala.

ATA Images
 

Pesma za Čavketa

Pri samom kraju koncerta usledila je duhovita i moćna “Debela devojka”, a za njom i “Bejbe, ti nisi tu”.  

- Evo za kraj jedna pesma za ovog dečka na mojoj majici, za Čavketa - “Kako bubanj kaže”, emotivno je Gile podelio sa publikom ljubav prema dragom prijatelju i kolegi iz benda, tako da je i pevao: "Kako Čavke kaže".

ATA Images
 

Na bis su izveli dve numere - “Konobar“ i “Ne postojim” i time definitivno završili još jedan uspešan koncert nakon 130 minuta žestoke svirke.

- Mi smo se bavili umetničkom muzikom, ne komercijalnim aspektom, i nije nam bilo važno koliko ćemo ploča prodati. Govorili su nam sa više strana da je taj album jedinstven, da nema nikakve uzore u drugim umetnicima ili albumima - prisećao se ranije Gojković o čuvenom albumu “Lišće prekriva Lisabon”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike