Najgori trenutak u karijeri Stivena Kinga: Četiri dana sam bio zarobljen bez hrane i vode (VIDEO)

19.12.2022

06:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Slavni pisac žali zbog jedne stvari koja nema veze sa njegovim romanima i njihovim filmskim adaptacijama

Najgori trenutak u karijeri Stivena Kinga: Četiri dana sam bio zarobljen bez hrane i vode (VIDEO)
Stiven King - Copyright Profimedia

Retko ko bi očekivao da će legendarni američki pisac horora Stiven Кing žaliti za nečim u svojoj karijeri s obzirom na to da je “odgovoran” za neke od najuticajnijih knjiga i filmova u istoriji pop kulture.

Ipak, uprkos njegovoj fascinantnoj mašti i sposobnosti da dosledno pravi ubedljive priče, on je samo čovek koji je u životu, kao i svi mi, grešio, a sada je otkrio najveći promašaj u svojoj karijeri, piše faroutmagazine.co.uk.

Profimedia
 

Film „Isijavanje“ i orgije

Poznato je da je King kritikovao čuvenu filmsku adaptaciju svog romana “Isijavanje” iz 1977. godine, u režiji Stenlija Кjubrika, u kojoj su glavne uloge tumačili Džek Nikolson i Šeli Duval. Da li je izbor da priču poveri čuvenom reditelju nešto za čim najviše žali? Ne! Iako smatra da je film “veliki, prelepi kadilak bez motora u sebi”, on prepoznaje ljubav prema Кjubrikovom klasiku i svodi ličnu nenaklonost na subjektivni ukus.

Džek Nikolson/Profimedia
 

Da li se, možda, kaje zbog čudne scene orgija koju je ubacio u svoj horor roman “To” iz 1986? U centru priče je tinejdžerka Beverla i njenih šest maloletnih prijatelja koji su činili Кlub gubitnika. Srećom, u obe filmske adaptacije ova scena ostaje neobrađena u toj stravičnoj klovnovskoj priči i to sa dobrim argumentom – nepotrebno je.

Da li me poznajete?

A sada dolazimo do rešenja misterije - najveće kajanje Stivena Кinga nema nikakve veze sa njegovim romanima, niti bilo kojom od filmskih adaptacija njegovih dela.

Slavni pisac se mnogo kaje što je snimio reklamu za American Express koja je emitovana daleke 1983. godine. “Da li me poznajete?” izgovara u reklami, lukavo namigujući gledaocima znajući da veoma mali broj ljudi zna kako on zapravo izgleda, uprkos tome što je njegovo ime toliko čuveno. Nakon toga dodaje: “Ja sam autor Stiven Кing i četiri dana sam bio zarobljen ovde bez hrane i vode.“ U pitanju je prilično bizarna reklama koja ništa posebno ne doprinosi brendu, a izlaže lice pisca celom svetu.

Profimedia
 

Govoreći o tom pogrešnom potezu u svojoj karijeri, u intervjuu sa kolegom piscem Nilom Gejmenom, Кing je izjavio:

- Da ponovo mogu iz početka, sve bih uradio isto. Čak i loše delove života. Ali ne bih snimio TV reklamu za American Express “Da li me poznajete?”. Posle toga su svi u Americi znali kako izgledam.

Кing je vrlo brzo zažalio što je otkrio svoj identitet, posebno zato što je tako malo autora prepoznatljivo u javnosti. Ipak, s obzirom na to da je ovim potezom izašao iz anonimnosti, kasnije se pojavio u brojnim drugim ulogama na ekranu, uključujući i svoj rediteljski debi “Maximum Overdrive”, “Thinner” iz 1996. i nedavno “It: Chapter Two”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike