Spilberg priznao zbog kog filma u karijeri se kaje: Osećaj krivice zbog ludih ribara (VIDEO)

18.12.2022

16:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Istraživanja su pokazala da je broj velikih ajkula ubijen u godinama posle objavljivanja ovog popularnog ostvarenja

Spilberg priznao zbog kog filma u karijeri se kaje: Osećaj krivice zbog ludih ribara (VIDEO)
Stiven Spilberg - Copyright Profimedia

Režiser Stiven Spilberg rekao je da „iskreno žali" zbog filma „Ajkula“, nagrađenog Oskarom, jer smatra da je je doprineo desetkovanju populacije ajkula.

On je za BBC Radio izjavio da se plaši da su ajkule i danas „besne" na njega zbog „bezumnog lova ludih ribara posle 1975. godine" kada je film objavljen.

Profimedia
 

Bilo je mnogih kritika na film, pre svega aktivista za zaštitu životinja, koji su rekli da je iskrivljena slika o velikim belim ajkulama i da je doprineo masovnom lovu u Americi.

To je jedna od stvari koja me i dalje plaši

Upitan kako se sada odnosi prema filmu u kojem su velike bele ajkule predstavljene kao nemilosrdni predatori koji napadaju i jedu ljude, Spilberg je odgovorio:

- To je jedna od stvari koja me i dalje plaši, dodajući da to nije strah da će ga neka od njih pojesti, već zbog negativnog uticaja na populaciju ajkula zbog čega i danas iskreno žali.

Profimedia
 

Film „Ajkula“ (Jaws) iz 1975. govori o velikoj beloj ajkuli koja je napala američki primorski grad, što je uticalo na porast sportskog ribolova širom Amerike.

Istraživanja su pokazala da je broj velikih ajkula ubijen duž istočne obale Severne Amerike u godinama posle objavljivanja filma koji je bio veoma popularan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: BBC

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike