Milioni evra za pocepanu Benksijevu sliku: Sečivo je bilo sakriveno u ramu (FOTO)

15.10.2021

08:23

0

Autor: Dejan Ćirić

Početna cena dela "Ljubav u korpi za smeće" bila je od pet do sedam miliona, ali je višestruko porasla tokom licitacije

Milioni evra za pocepanu Benksijevu sliku: Sečivo je bilo sakriveno u ramu (FOTO)
Benksi, Ljubav u korpi za smeće/Profimedia

Delo britanskog umetnika Benksija koje je sam pocepao, prodato je na aukciji za rekordnu sumu od oko 22 miliona evra, a u pitanju je najveća suma za koju je neko njegovo delo do sada prodato.

Početna cena Benksijeve "Ljubavi u korpi za smeće" bila je od pet do sedam miliona, ali je višestruko porasla tokom licitacije.

Umetničko delo uramljeno je i sastoji se od platna koje je napola pocepano, a unutra je sprejom naslikana devojčica koja pokušava da dohvati balon u obliku srca.

Benksi, Ljubav u korpi za smeće/Profimedia
 

Ova Benksijeva slika prodata je pre tri godine pod drugačijim imenom, "Devojčica sa balonom". Baš u trenutku kada je anonimni kupac iz Evrope dao pobedničku ponudu, sečivo koje je Benksi sakrio u ramu pocepalo je platno.

Iz aukcijske kuće Sotbi, gde je pocepano delo prodato, opisali su ovo kao "ultimativno Benksijevo umetničko delo".

"Devojčica sa balonom" je, inače, prvobitno bila naslikana na jednom zidu u istočnom Londonu, i radi se o jednom od najpoznatijih Benksijevih dela, prenosi euronews.rs.

Benksi, Ljubav u korpi za smeće/Profimedia
 

U martu, Benksijev mural kojim se odaje počast zdravstvenim radnicima u Velikoj Britaniji koji je prvobitno naslikan na zidu bolnice, prodat je na jednoj aukciji za oko 20 miliona evra.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti