Jedan dirigent, dve simfonije, preko devedeset filharmoničara: Grandiozno simfonijsko veče sa Gabrijelom Felcom

14.12.2022

15:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Na programu je Bruknerovo remek-delo, gigantska „Sedma simfonija“ i Šumanova „Četvrta“

Jedan dirigent, dve simfonije, preko devedeset filharmoničara: Grandiozno simfonijsko veče sa Gabrijelom Felcom
Gabrijel Felc - Copyright Promo/Sophia Hegewald

Šef-dirigent Gabrijel Felc priprema sa Beogradskom filharmonijom grandiozno simfonijsko veče u petak, 16. decembra, na Kolarcu, od 20 časova. Na programu je Bruknerovo remek-delo, gigantska „Sedma simfonija“ i Šumanova „Četvrta“.

“Na dobrom putu” kako glasi slogan koncertne sezone Beogradske filharmonije na Kolarcu, orkestar “stiže” do Lajpciga, grada koji je simbol muzičke kulture i svetle tradicije velikih imena kao što su Vagner, Brukner, Šuman i drugi.

Promo/M. Đoković
 

Filharmonijska publika će imati priliku da čuje dve simfonije koje su premijerno izvedene u ovom gradu, ali su izazvale sasvim suprotne reakcije. Prva verzija Šumanove „Simfonije br. 4“ naišla je na toliko loš prijem da ju je autor komponovao po drugi put, dok je Brukner uz „Simfoniju br. 7“ napokon doživeo ogroman uspeh koji je preokrenuo njegovu, do tada gotovo tragičnu sudbinu.

Sedamdeset minuta visoko emotivne muzike

Na koncertu u petak izvodimo dva simfonijska dela koja predstavljaju sasvim različite ali veoma jake kompozitorske težnje. Šuman je želeo da se kroz simfonijsku formu izdigne ali i oslobodi kompleksa Betovena, njegovog velikog prethodnika. Brukner je bio doveden do očajanja zbog izolacije u kojoj je živeo kako privatno tako i profesionalno - ističe Felc i dodaje:

- Međutim, genijalan napor koji je neprestano ulagao, napokon je dobio smisao u „Sedmoj simfoniji“ kroz koju vidimo ogromnu, veoma emotivnu i dirljivu veru u sopstveni talenat. Ovo gigantsko delo govori o sudbinskom putu sa dna do vrha, postavši remek-delo koje je Brukneru donelo međunarodnu slavu.

Promo/M. Đoković
 

Sedamdeset minuta visoko emotivne Bruknerove muzike biće čisto uživanje za publiku ali i posebno iskustvo za filharmoničare. Obožavano simfonijsko delo, koje prema Felcovim rečima predstavlja sam DNK orkestarske muzike zastupljene na repertoaru svakog vrhunskog orkestra, jedno je i od omiljenih u Beogradskoj filharmoniji.

Ulaznice su u prodaji na filharmonijskoj blagajni kao i onlajn.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike