Sva moja treperenja na sceni: Predstavljena monografija o Petru Božoviću (FOTO)

24.11.2022

17:30

0

Gluma je životni stav, kaže legendarni glumac

Sva moja  treperenja na sceni: Predstavljena monografija o Petru Božoviću (FOTO)
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

U društvu kolega glumaca, prijatelja i publike, juče je na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu, predstavljena monografija o našem velikom glumcu Petru Božoviću, autorke Tatjane Nježić.

Knjigu je izdalo Udruženje dramskih umetnika Srbije, budući da je Petar Božović 34. laureat priznanja "Dobričin prsten" koje mu je pripalo za 2020. godinu.

Ovo je 25. knjiga iz edicije ovog reprezentativnog udruženja u kulturi posvećene dobitnicima Dobričinog prstena - monografija o umetničkom opusu Hadži Petra Božovića, autorke Tatjane Nježić.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Jednom ulogom se može reći sto stvari

Petar Božović je do sada odigrao više od 200 uloga.

- Za mene je gluma od onih profesija koje su nedeljive od privatnog života. Ona čoveka stalno prožima. Gluma nije samo igra na sceni ili pred kamerom, ona je i u ukupnom obimu mog interesovanja, u onome što čitam, o čemu mislim, sve moje borbe, sva moja treperenja prolaze kroz moju reč na sceni. Jednom ulogom se može reći sto stvari. Gluma je životni stav. Mogu da igram, da glumim samo ako osećam da učestvujem u nečemu što nešto znači, što otvara pitanja - rekao je Božović.

Prvi deo monografije, zasnovan na razgovorima autorke sa Božovićem, i donosi hronološku priču o njegovom detinjstvu, školovanju, uzbudljivom umetničkom putu, ali i privatnom životu.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Matija Bećković, Žarko Laušević o Božoviću

Drugi deo knjige čine tekstovi koje su o Božoviću pisali Matija Bećković – Oživeo je svaku reč", Žarko Laušević – "Kao da sam ga znao celog života", Rajko Grlić - "Prizor za pamćenje", kao i govori Svetlane Bojković i Ljiljane Dragutinović na svečanom uručenju "Dobričinog prstena".

Reprezentativno izdanje tvrdih korica bogato je ilustrovano fotografijama Vukice Mikače, Aleksandra Letića i većeg broja drugih autora.

Jučerašnjoj promociji između ostalih prisustvovali su i akademik Matija Bećković, pesnik Milan Ružić i glumice Svetlana Bojković, Ljiljana Dragutinović, glumac Igor Đorđević i drugi.

Publika je uživala i u filmu o Božovićevom glumačkom opusu autora Emira Kusturice.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike