Izabrana reč godine: Značenje joj je jezivo!

01.12.2022

17:15

0

Najbolje opisuje doba u kom se trenutno nalazimo

Izabrana reč godine: Značenje joj je jezivo!
Gaslighting - Copyright Profimedia

Američki izdavač rečnika „Merijam-Vebster“ objavio je da je u 2022. godini zabeležen porast od 1.740 posto kada je pretraživanje jedne reči u pitanju. I to reči "gaslighting" koja potiče od naziva predstave "Gas Light" autora Patrika Hamiltona, koja je prvi put premijerno prikazana 1938. godine u Londonu, a čija radnja je smeštena u Viktorijansko doba.

Samo šest godina kasnije, snimljen je i film "Gaslight" po uzoru na spomenutu predstavu, za koji je glumica Ingrid Bergman dobila Oskara za najbolju glumicu.

Hamiltonova drama je mračna priča o braku zasnovanom na obmani i prevari, odnosno mužu koji želi da izludi svoju ženu.

Profimedia
 

Manipulacija izluđivanjem

Rečnici danas "gaslighting" definišu kao "čin ili praksu dovođenja u zabludu nekoga, tako da on na kraju počne da sumnja u svoj zdrav razum". Sa stručne strane, ova reč se opisuje kao manipulacija izluđivanjem ili kao oblik emocionalnog zlostavljanja u kom zlostavljač manipuliše žrtvom kako bi je naveo da posumnja u sopstveni doživljaj stvarnosti.

"Poslednjih godina, uzveši u obzir porast kanala i tehnologija koje se koriste za obmanjivanje „gaslighting“ je postala omiljena reč za percepciju prevare. Zbog toga je po našem izboru zaslužila svoje mesto kao reč godine, jer najbolje opisuje doba u kom se nalazimo" naveli su urednici „Merijam-Vebstera“.

Pixabay
 

Oni su dodali kako se ona za ovu titulu „borila“ zajedno sa "omikronom" - slovom grčke abecede koje se koristi za imenovanje posebno zaraznog soja virusa korona, ali i sa "sentient" - rečju koja je najviše pretraživana nakon što je Guglov inženjer Blejk Lemojn izjavio za medije kako veštačka inteligencija koju je razvila njegova kompanija ima razum.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike