Sedam čuvenih pisaca koji su se razotkrili u Plejboju: Bez skidanja odeće

30.11.2022

07:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Efekat ovog magazina u književnom i izdavačkom svetu je neosporiv

Sedam čuvenih pisaca koji su se razotkrili u Plejboju: Bez skidanja odeće
Plejboj - Copyright Profimedia

Bilo da ste ga voleli ili mrzeli, ne možete poricati efekat koji je Hju Hefner ostavio u književnom i izdavačkom svetu. Evo nekoliko imena autora čija su dela objavljena u Plejboju da bismo potvrdili da ovaj časopis neki ljudi čitaju samo zbog tekstova.

1. Džek Keruak, autor „Na putu“

Plejboj je objavio dve Keruakove priče tokom njegovog života: „Before the Road“ kratka priča koja govori o dešavanjima pre romana „Na putu“ objavljenog 1959. i „Good Blonde“ iz 1965.

Profimedia
 

2. Ijan Fleming, autor romana o Džejmsu Bondu

Prema Džonu Korku, osnivaču Ijan Fleming fondacije, „Do 1960. Ijan Fleming, Džejms Bond i Plejboj postali su gotovo sinonimi za kulturološku silu, sjedinjeni u Plejbojevom izdanju priče „The Hildebrand Rarity.“ Flemingova jedanaesta knjiga, „U službi njenog veličanstva“, objavljena je simultano u tvrdom povezu u Britaniji i iz više delova u Plejboju od aprila do juna 1963. godine.

3. Rej Bredberi, autor „Farenhajta 451“

Tokom prvih godina postojanja Plejboja budžet mu je dozvoljavao samo da objavljuje reprinte priča, pa je 1954. godine roman „Farenhajt 451“ objavljen iz više delova. Njegova prva originalna priča za časopis „The First Night of Lent“, objavljena 1956, bila je među prvim pričama koje su originalno napisane za časopis.

Ni Markes nije odoleo

4. Gabrijel Garsija Markes, autor „Sto godina samoće“

Objavljena 1971. godine, Markezova kratka priča „The Handsomest Drowned Man in the World“ govori o smešno zgodnom lešu koji se pojavio na obali i opčinio celo selo.

5. Margaret Atvud, autorka „Sluškinjine priče“

Prvi izlet Margaret Atvud u Plejboj desio se 1991. godine sa publikacijom priče „The Bog Man.“ Priča govori o otkriću 2000 godina starog čoveka tokom putovanja kanadske studentkinje i oženjenog profesora arheologije u kog je zaljubljena. Ostale njene priče objavljene u Plejboju su „The Bad News“ (2006) i „The Age of the Bottleneck“ (2008).

6. Čak Palahnjuk, autor „Borilačkog kluba“

Palahnjuk je više puta objavljivan u Plejboju. Njegova kontroverzna priča „Guts“ prvi put je objavljena u martovskom broju Plejboja iz 2004. godine. „Guts“ je deo Palahnjukove kolekcije kratkih priča pod naslovom „Haunted: A Novel.“

Profimedia
 

7. Truman Kapote, autor „Doručka kod Tifanija

U januarskom broju Plejboja iz 1984, Kapote je prepričao neke od najuvredljivih priča iz života njegovog prijatelja i dramskog pisca Tenesija Vilijamsa. To nije bio prvi put da se Kapote pojavljuje u časopisu. Godine 1968. dao je intervju u kojem je pričao o svojoj karijeri pisca, ulozi jevrejskih pisaca na američkoj književnoj sceni, i njegovim pogledima na smrtnu kaznu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: bookstr.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike