Čuveni pisci koji su umrli istog dana: Neke smrti su ostale misteriozne

19.05.2022

14:15

0

Da li zbog toga treba da potražimo sličnosti među ovim književnicima i njihovim delima?

Čuveni pisci koji su umrli istog dana: Neke smrti su ostale misteriozne
pisci - Copyright Profimedia

Dok čitate ovaj članak, imajte na umu sledeće: ovde nismo naveli samo pisce koji su umrli istog dana i meseca, već i iste godine, osim prvog primera.

Ima li to neko značenje? Da li zbog toga treba da potražimo sličnosti među ovim književnicima i njihovim delima? To je već na vama.

Profimedia
 

23. april 1616.

Vilijam Šekspir, najpoznatiji pisac svih vremena, umro je na 52. rođendan u Stratfordu na Ejvonu.

Migel de Servantes, autor „Don Kihota“, umro je u Madridu u 69. godini života, verovatno od ciroze.

Važno je napomenuti da Šekspir i Servantes zapravo nisu umrli istog dana, ali jesu istog datuma. Šekspir je, naime, umro deset dana ranije, ali je zbog razlike u upotrebi julijanskog (Engleska) i gregorijanskog kalendara (Španija) ostalo zabeleženo da su obojica umrla 23. aprila.

26. jun 1957.

Bruno Alfred Deblin, autor romana „Berlin Aleksanderplac“, preminuo je u Emendingenu u Zapadnoj Nemačkoj posle duge borbe sa Parkinsonovom bolešću. Imao je 78 godina.

Malkolm Lauri, autor romana „Ispod vulkana“, umro je u iznajmljenoj kolibi u selu Rajp u Saseksu u 48. godini života. U zvaničnom izveštaju patologa navedeno je da je piščeva smrt bila posledica „nesrećnog slučaja“, ali ima i onih koji veruju da se zapravo radilo o samoubistvu ili čak ubistvu.

Profimedia
 

22. novembar 1963.

Oldos Haksli, autor „Vrlog novog sveta“ i „Vrata percepcije“, umro je u Los Anđelesu u 70. godini od raka grla.

K. S. Luis, autor „Letopisa Narnije“, preminuo je u Oksfordu od posledica otkazivanja bubrega samo nedelju dana pre svog 65. rođendana.

Istog dana izvršen je atentat na Džona F. Kenedija.

18. jun 1982.

Đuna Barns, američka umetnica, novinarka i autorka romana „Šuma noći“, umrla je u Njujorku, šest dana nakon što je proslavila 90. rođendan.

Džon Čiver, čuveni „Čehov iz predgrađa“, izgubio je borbu sa rakom u gradiću Osing u državi Njujork u 71. godini života.

Profimedia
 

11. april 1987.

Primo Levi, italijanski naučnik i pisac koji je preživeo Holokaust, umro je u Torinu nakon pada niz stepenice u zgradi u kojoj je živeo. Imao je 67 godina.

Erskin Koldvel, poznat po romanima „Duvanski put“ i „Mala božja njiva“, preminuo je u 84. godini od posledica raka pluća u gradu Paradajs Veli u Arizoni.

27. januar 2010.

Dž. D. Selindžer, autor „Lovca u žitu“, umro je u svom domu u Nju Hempširu u 92. godini života.

Hauard Zin, istoričar, dramski pisac i autor „Narodne istorije SAD-a“, umro je u 87. godini od srčanog udara u kalifornijskom gradu Santa Monika.

Profimedia
 

15. maj 2012.

Karlos Fuentes, jedan od najznačajnijih predstavnika savremene meksičke književnosti, napustio je ovaj svet u Meksiko Sitiju u 84. godini života.

Džin Krejghed Džordž, poznata američka autorka knjiga za decu i mlade, umrla je od srčanog udara u gradiću Valhala u državi Njujork. Imala je 92 godine.

13. april 2015.

Ginter Gras, autor „Limenog doboša“, umro je u 88. godini od upale pluća u nemačkom gradu Libeku.

Eduardo Galeano, autor knjige „Otvorene vene Latinske Amerike“, preminuo je od raka pluća u Montevideu. Imao je 74 godine.

Profimedia
 

19. februar 2016.

Umberto Eko, čuveni autor „Imena ruže“ i „Fukoovog klatna“, umro je od raka pankreasa u Milanu u 84. godini.

Harper Li, autorka romana „Ubiti pticu rugalicu“, preminula je u snu, u svom domu u Alabami, na pragu 90. godine života.

16. septembar 2016.

Edvard Olbi, autor čuvenog komada „Ko se boji Virdžinije Vulf“, preminuo je u svom domu u gradiću Montok u Njujorku u 89. godini.

V. P. Kinsela, autor romana „Bosonogi Džo“ (po kome je snimljen film „Polje snova“), prekinuo je svoj život uz asistenciju lekara u gradu Houp u kanadskoj pokrajini Britanska Kolumbija. Imao je 81 godinu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike