Prvi poznati pisac na svetu je bila žena: Misteriozna sveštenica Enheduana (FOTO)

27.11.2022

15:01

0

Savremena civilizacija je za nju prvi put saznala nakon otkrića diska od alabastera 1927. godine, tokom iskopavanja Ura

Prvi poznati pisac na svetu je bila žena: Misteriozna sveštenica Enheduana (FOTO)
Žena sa knjigom - Copyright Profimedia

Mnogi ljudi bi Homera ili Herodota naveli kao prve pisce, ali su istraživanja ipak otkrila da je najranije poznato pismo smišljeno negde oko 3400. godine p.n.e. u Sumeru. Naučnici su ga nazvali klinasto i to upravo zbog oblika slova, koja su urezivana na vlažnu glinu uz pomoć šiljatih alatki.

Asirolog Bendžamin Foster sa Univerziteta Jejl je objasnio da se prvim piscem smatra ona osoba koju znamo po imenu i koju možemo da povežemo sa tekstom:

- Za veći deo mesopotamske književnosti ne znamo ko ju je napisao, ali ona je izuzetak - rekao je Foster.

Ko je bila Enheduana?

Enheduana je bila ćerka kralja Sargona Akadskog, koji je živeo od oko 2334. do 2279. godine p.n.e. Otprilike oko 2300. godine p.n.e., on je ujedinio Mesopotamiju i stvorio prvo poznato carstvo po imenu - Akadsko carstvo. Ubrzo nakon toga svoju ćerku je imenovao za vrhovnu sveštenicu sumerskog boga meseca u gradu Uru, kao deo svojih napora da konsoliduje carstvo.

Kao visoka sveštenica i predstavnica oca, ona je očigledno bila veoma važna figura. A povrh svih obaveza, pisala je i poeziju. Savremeni svet je prvi put saznao za Enheduanu nakon otkrića diska od alabastera 1927. godine, tokom iskopavanja Ura.

Profimedia
 

Disk se danas čuva u Pen muzeju u Filadelfiji i prikazuje Enheduanu na prednjoj strani, dok se na poleđini nalazi njeno ime i posveta boginji Inani.

- Ona je prvi pisac, za kog znamo, da je uključio autobiografske detalje u svoj narativ. Osim toga, ona je prva koja nam govori o tome kako je stvarala svoje pesme, upoređujući čin književnog stvaranja sa porođajem, prvom poznatom upotrebom ove metafore koja će ostati u upotrebi milenijumima u svetskoj književnosti - izjavio je Foster.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike