Pazite se, na sledećoj pesmi ćemo pustiti vodu da pada na vas: Kralj valcera Andre Riju napravio spektakl u Areni (FOTO)

25.11.2022 | 07:30

Publiku je posebno obradovalo izvođenje pesme "Tamo daleko", koju su umetnice iz ansambla pevale na srpskom jeziku

Copyright Tanjug/Rade Prelić

Svetski poznat holandski violinista Andre Riju i njegov veliki ansambl "Johann Strauss Orchestra" sinoć su po drugi put gostovali u Srbiji i održali koncert u prepunoj beogradskoj Štark Areni.

Riju je posebno obradovao publiku odličnim izvođenjem pesme "Tamo daleko", koju su umetnice iz ansambla pevale na srpskom jeziku.

ATA Images/Antonio Ahel
 

Prema već oprobanom receptu, kao i na premijernom gostovanju u maju 2019. godine, na istom mestu, "Kralj valcera" je sa svojim ogromnim ansamblom izašao na pozornicu prolazeći kroz publiku u parteru, duž cele Arene. Na dva video bima publika je mogla da prati apsolutno sve što se dešava na raskošnoj pozornici, kao i u tim prvim minutima u parteru koji su u startu obećavali prvoklasni muzički doživljaj.

Kasnite! Sigurno zbog fudbala!

- Dobro veče - obratio se Andre Riju publici na srpskom jeziku i dobio ogroman aplauz.

- Fantastično je da ste svi došli večeras da proslavimo novo druženje uz muziku, a zna se da muzika spaja ljude. Sada smo svi ovde konačno, nakon tri godine, da uživamo u muzici. Okupili smo se večeras u centru univerzuma, a to je upravo ovde, u Beogradu, sa najboljom publikom na svetu - rekao je pred početak spektakla čuveni umetnik.

Riju je pravi domaćin, vodič kroz svoj šou program, pripovedač, dirigent ansamblu, šarmantan i nadasve duhovit, poput stend ap komičara. On je istakao kako već 17 godina putuju svetom i da solisti uvek očaravaju publiku svojim glasovima.

Tanjug/Rade Prelić
 

Onda je zastao, videvši da neki posetioci još uvek pristižu na koncert, pogledao na sat i obratio im se ovim rečima: "Kasnite. Sigurno zbog fudbala. Brazil - Srbija, naravno, sve znam, sve pratim. I večeras navijam za Srbiju.“

Štark Arena je bila prepuna, a repertoar koncerta je podrazumevao bogat sadržaj različitih žanrova i pravaca, od klasike, opere, preko mjuzikla do rokenrola.

Posle kompozicije "Entry of the Gladiators" i nekoliko melodija klasike, Riju je krenuo sa operom "Turandot" i arijom "Nessun dorma" kompozitora Ðakoma Pučinija.

Publika pod snegom

- Imam najbolju profesiju na svetu, a to je stvaranje muzike. Reći ću vam i zašto je to tako. Pisali su mi mnogi ljudi mejlove, dobijam ih svakog dana iz celog sveta. Jedan mladić mi je tako pisao da je prolazio kroz veoma teško vreme, ali mu je muzika jako pomogla, čak i onu koju ja sviram. Jedan doktor mi piše da mu je mnogo lakše na poslu kada pusti moj disk, bolje podnosi stres koji taj posao nosi. Čak pušta muziku i pacijentima, i onda ima utisak da im više nije potreban on, već samo muzika. Ništa ne ulazi tako duboko u ljudsku dušu kao muzika – ispričao je Riju koji svira na Stradivarijusovoj violini iz 1667. godine.

ATA Images/Antonio Ahel
 

Set lista je uključivala i kompoziciju iz bajke "Šeherezada i sedam Tatara", kao i pesmu "Veronika, der Lenz ist da" nemačke davnašnje atrakcije "Comedian Harmonists", koju su izvela petorica pevača iz Berlina.

Tokom izvođenja "Snežnog valcera" sa krova Arene padala je replika snega na jedan deo publike u parteru sale.

- Pazite se, na sledećoj pesmi ćemo pustiti vodu da pada na vas - našalio se Riju koji je sve vreme animirao publiku.

Svaka pesma je imala svoju važnu ulogu kao "Think of Me" iz slavnog mjuzikla "Fantom iz opere“, tradicional "Hava Nagila", ali naravno najveći šou je izazvalo izvođenje "Na lepom plavom Dunavu" Johana Štrausa, koju su više puta intrerpretirali.

ATA Images/Antonio Ahel
 

Usledile su Verdijeve, Štrausove i Bizeove kompozicije, ali i pesma Elvisa Prislija "Can't Help Falling in Love".

Publika je imala utisak da se nalazi u posebnom gradu, sa veličanstvenom scenografijom, i dugo nije dozvolila da violinista i njegov orkestar napuste binu, a srpska tradicionalna pesma "Tamo daleko" oduševila je čitavu Arenu.

Bis je sadržao blok od 8 kompozicija i koncert kao da nije imao kraja.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug