Još nije vreme da odložim "oružije svijetlo": Petru Božoviću pripalo "Drvo života"

09.05.2022

09:30

0

Glumac je na Mećavniku počašćen tradicionalno pogačom, solju i rakijom, a dočekao ga je Emir Kusturica

Još nije vreme da odložim "oružije svijetlo": Petru Božoviću pripalo "Drvo života"
Petar Božović i Emir Kusturica Foto: Tanjug/Rade Prelić

Osnivač "Kustendorfa" reditelj Emir Kusturica dočekao je u Drvengradu glumca Petra Božovića, ovogodišnjeg dobitnika festivalskog priznanja "Drvo života".

Kusturica je Božovića dočekao rečima dobrodošlice na drvengradskom Trgu Nikole Tesle, gde je glumac počašćen tradicionalno pogačom, solju i rakijom.

Na opasku Božovića da je do Kusturice teško doći i da to pokušava čitav život, reditelj mu je odgovorio da ni Orson Vels da je živ ne bi bio ovako dočekan.

Petar Božović i Emir Kusturica Foto: Tanjug/Rade Prelić
 

- Da vam objasnim, Orson Vels je igrao epizodnu ulogu u mom filmu - rekao je Božović, podsetivši na film ''Tajna Nikole Tesle'' (1980), u kome je on igrao čuvenog srpskog izumitelja, a uticajni američki reditelj bankara Džona Pi Morgana.

- Suvišno je govoriti da sam počastvovan ovom nagradom koju nisam očekivao, zaista - rekao je potom Božović novinarima.

Glumac je istakao Kusturičinu objektivnost pri odlučivanju da baš njemu pripadne "Drvo života"

Petar Božović i Emir Kusturica Foto: Tanjug/Rade Prelić
 

- To je objektivnost koja je lišena svake pristrasnosti, jer morate shvatiti da ja nikada nisam ni u jednom njegovom filmu igrao -  podsetio je Božović na šta je Kusturica dobacio: "To ne znači da nećeš".

Glumac je rekao da je nagradu "Kustendorfa" shvatio kao znak da mu, kako je rekao, još nije vreme da odloži "oružije svijetlo".

- Nadam se da ću do kraja ovozemljskog života služiti onome najsvetijem čemu sam posvetio život i do koga mi je sve vise i više stalo. Znači nema penzije - rekao je emotivno glumac.

Prisetio se izjave francuskog glumca Alen Delona da je glumcima najteže kada prestanu da rade, te dodao da se nada da sa nagradom "Drvo života" on neće prestati da radi.

Petar Božović i Emir Kusturica Foto: Tanjug/Rade Prelić
 

U razgovoru s novinarima Božović je rekao i da mu je bitno da se poveća budžet za kulturu i da vapi da bude izgrađena nova zgrada za operu i balet u Beogradu.

- Narodno pozorište je pozorištance. To je knjaz pravio prodajući svinje Austrougarima. Sad tu žive podstanari, jedni drugima na glavu, opera, balet, hor, orkestar...To je neizdrživo - zaključio je glumac.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti