Raskoš kraljevskih dvorova i ženske lepote: Ekskluzivna izložba "Tron" Pavela Surovog (FOTO)

16.11.2022

10:01

0

Stavljajući u fokus spoj tradicije i duhovnosti ova postavka predstavlja originalne i autentične narodne nošnje Balkana

Raskoš kraljevskih dvorova i ženske lepote: Ekskluzivna izložba "Tron" Pavela Surovog (FOTO)
Izložba "Tron" Pavela Surovog - Copyright Promo/Ruski Dom/Pavel Surovi

U Ruskom domu u Beogradu svečano je otvorena ekskluzivna izložba umetničkih fotografija "Tron", srpskog fotografa Pavela Surovog, koja će trajati do 30. novembra.

Osim izložbe, gala događaj je sadržao scenske tačke, atraktivan ples i muziku, kao mali spektakl i doprinos svetskoj postavci fotografija velikih formata.

Izložbu je otvorila poznata srpska glumica Vjera Mujović.

- Pavel nas svojim uspesima ponosno predstavlja u celom svetu kao što to čine Emir Kusturica, Novak Ðoković i Nemanja Radulović - istakla je glumica.

Promo/Pavel Surovi
 

- Rekli su mi u Novom Sadu pre nego što sam došao na otvaranje, da budem ponosan na sebe večeras, kao što su i oni bili ponosni na mene kad sam izlagao u ovom gradu. Evropska prestonica kulture mi je naručila izložbu i kod mene se desi da kada me neka nošnja privuče u pet sekundi, ona me onda inspiriše za celu izložbu. Pred vama je vremeplov princa Surovog kroz prošlost i budućnost - izjavio je autor na otvaranju postavke. 

O fotografijama Pavela Surovog govorili su najpoznatiji srpski komercijalni fotograf Nebojša Babić iz Beograda i Violeta Đerković direktorka Kulturnih stanica Evropske prestonice kulture - Novi Sad 2022.

Promo
 

Babić je istakao da svi fotografi svoje samostalne izložbe doživljavaju kao svojevrsni praznik, jer je to dokaz uspeha da su se kao umetnici izborili za prostor, što nije uvek jednostavno.

- Trudimo se da što više doprinesemo umetnosti kao što je slikarstvo. Ipak, zadatak fotografije u odnosu na likovnu umetnost jeste da ona predstavlja važan dokument, uspeva da zabeleži nasleđe, tradiciju, istoriju, i da to prenosi dalje generacijama. Pavel je uveliko dao svoj važan pečat umetnosti fotografije i za tako kratko vreme osvojio je tolike svetske nagrade - napomenuo je Babić.

Bogatstvo različitosti narodnih nošnji Balkana

Fotograf Pavel Surovi iz Kisača takmičeći se pod srpskom zastavom je po drugi put ove godine dobitnik prve nagrade žirija na IBEFF festivalu etnomode u Rusiji u kategoriji modna fotografija.

Posle osvojenih prvih nagrada u Rusiji i u mnogim zemljama Evrope, svetske premijere izložbe "Tron" u Parizu i Mariboru, u Ruskom domu je odlučio da podeli atmosferu ove fantazmagorične etno art izložbe sa beogradskom publikom.

Izložba prikazuje bogatstvo različitosti narodnih nošnji naroda Balkana.

Rad Surovog je specifična reinterpretacija narodnih nošnji kao nematerijalnog kulturnog nasleđa, koja smelo komponuje tradicionalne elemente prikazujući ih iz originalne perspektive, koja na specifičan način menja estetične i tradicionalne modele.

Promo
 

Stavljajući spoj tradicije i duhovnosti u fokus, izložba "Tron" predstavlja originalne i autentične narodne nošnje Balkana.

Borba naroda za moć

Naziv izložbe “Tron” predstavlja u svetskom i duhovnom smislu borbu naroda za moć odnosno presto. Sam naziv aludira da arhaične narodne nošnje crpe inspiraciju sa kraljevskih dvorova, a kraljevske krune simbolizuju svadbena oglavlja. Na kraljevskom dvoru, pored raskoši, do izražaja dolazi ženska lepota, koja je glavna inspiracija mnogih umetnika i svaka žena želi da bude najlepša, da bude na Tronu.

Različiti narodi kroz svoju narodnu nošnju ističu svoje autentične simbole i obeležja, koji ih određuju i u tom smislu čine jedinstvenim i posebnim.

Autor i fotograf Pavel Surovi je svojim etnografskim istraživanjem i kroz fantazmagorične fotografije tu podudarnost sublimirao u jedan originalan i jedinstveni iskaz.

Svojim umetničkim istraživanjem fotograf Surovi pokazuje da je u hrišćanskoj civilizaciji svaka iskonska lepota, a sa tim i ženska lepota, podložna skrivanju, a posebno u narodnim nošnjama, koje iza mnoštva slojeva podsuknji, čipki, traka, mašni i vezova, skrivaju nedosežni ideal lepote.

Narodna nošnja je obeležena, s jedne strane, ovozemaljskom težnjom za slavom koja simbolički progovara kroz dukate, perle i krune, dok je sa druge strane, ista ta nošnja obeležena simbolima duhovnosti i religioznosti.

Promo
 

Na primer, simbol jabuke sa drveta poznanja, dobra i zla, kao prvobitnog greha izgona iz raja, postoji u narodnim običajima, a time i narodnim nošnjama, čiji su neizostavni deo.

Kroz nošnju i simbolima na njima je na različite načine simbolično prisutan i predstavljen Isus Hristos i Bog.

Uticaj mode kraljevskih dvorova i ratničkih odora

Izložba "Tron" prikazuje i kako su stari hrišćanski simboli poput svetog grala, sunca, semena, krune, krsta, kolovrata, srca ili grlice, zapravo simboli ujedinjenja utkani u narodnu nošnju kao čuvari, ali i nosioci sreće, blagostanja i berićetnosti.

Gledajući fotografije Pavela Surovog, postaje jasno da su stare narodne nošnje nastale pod uticajem mode kraljevskih dvorova i ratničke odore, svetske mode, ali u  u zavisnosti od dostupnosti materijala i tkanina određenog podneblja i doba.

Sav umetnički scenario, scenografija, odevni stil, izbor ćilima i prekrivača, izbor i kombinacija nošnji i boja, fotografsko kadriranje i retuširanje, čiji je rezultat izložba "Tron", delo su fotografa Pavela Surovog.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike