Spektakularne pozorišne scenografije od kojih zastaje dah: Kad snovi postanu stvarnost (FOTO)

24.10.2022

13:30

0

"Ja pravim te svetove i dajem im impuls", izjavio je Aleksandar Denić, tvorac fantastičnih radova

Spektakularne pozorišne scenografije od kojih zastaje dah: Kad snovi postanu stvarnost (FOTO)
thumbnail_Foto Privatna Arhiva Aleksandra Denića - Copyright Privatna arhiva Aleksandra Denića

Izložba "Dekada" našeg proslavljenog scenografa Aleksandra Denića, otvorena je 22. oktobra u Bioskopu Balkan.

U saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja i uz podršku Fondacije Saša Marčeta, nakon dve godine planiranja i pripremnih radova, realizovana je kompleksna postavka koja nam iz Berlina donosi kompletno scenografsko rešenje Brehtovog "Galileja", makete i modele, fotografije, pripremne skice i crteže koji do detalja razrađuju tok Denićevih ideja.

Izložba "Dekada" daje uvid u intenzivno stvaralačko delovanje ovog umetnika tokom 10 godina njegovog rada u Nemačkoj.

Aleksandar Denić Bojana Janjić
 

- Ovi radovi su nastali isključivo u saradnji sa Frankom Kastorfom, uglavnom na nemačkom govornom području, i delom na francuskom. Sada radimo našu 40. predstavu zajedno u Beogradskom dramskom pozorištu. Mi smo se prepoznali i među nama nema mnogo priče. Ja pravim te svetove i dajem mu impuls, a onda on pokušava da se snađe u njima. Među nama postoji obostrano razumevanje - izjavio je Aleksanda Denić na otvaranju.

Sa nemačkim rediteljem Frankom Kastorfom, Denić je realizovao nekoliko izuzetno uspešnih pozorišnih produkcija, među kojima se ističu: “Dama sa kamelijama” (Teatar Odeon, Pariz, 2012), “Amerika” (Šaušpilhaus, Cirih, 2012), operska tetralogija “Prsten Nibelunga”, na Festivalu u Bajrojtu 2013, “Dvoboj” (Teatar Folksbine, Berlin, 2013), “Putovanje na kraj noći” (Teatar Rezidenc, Minhen, 2014), “Baal” (Teatar Rezidenc, Minhen, 2015).

Izložba "Dekada" Bojana Janjić
 

- Sada se osvrćem oko sebe, gledam i imam osećaj kao da sam u nekom snu. Osećam neki déjà vu. Sve ovo mi je poznato, ali u drugom kontekstu - izjavio je Frank Kastorf.

O upoznavanju u Beogradu i kasnijem radu sa Aleksandrom Denićem on je rekao:

 - Pogledali smo se i odmah smo se razumeli. Onda smo bili u Parizu, pa u Bajrotu. Vremenom smo se još više zbližili, i uvek je lep proces kada se kroz rad upoznajete sa nekim. Najlepše je svakako vreme dok sam bio direktor jednog berlinskog pozorišta.

Izložba "Dekada" Bojana Janjić
 

Frank Kastorf se osvrnuo i na sam proces rada sa Denićem:

- Jako je bitno da se pogledate u oči i da postoji poverenje. Oboje radimo, ali se ne vidimo. Samo se dogovorimo šta da se uradi, više ne moram ništa da znam. To na kraju ispadne dobro. Mi se onda vidimo ponovo na premijeri ili dan ranije. Hvala, Aleksandre!

Aleksandar Denić (Beograd, 1963) je diplomirao scenografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Režiser Srđan Karanović ga je još tokom studija angažovao kao scenografa za film “Za sada bez dobrog naslova” (1988). Od tada, Denić će realizovati brojne scenografije za filmove, među kojima se izdvajaju: “Jednog lepog dana” (1988), “Mi nismo anđeli” (1992), “Vizantijsko plavo” (1993), “Rane” (1988), “Cut Run” (2009), i autor je opreme za film “Podzemlje” (1993/95).

U oblasti pozorišne scenografije ističu su scenografije za: “Hitler & Hitler” (Atelje 212, 2007), “Talenti i obožavaoci” (Narodno pozorište u Beogradu, 2009).

Privatna arhiva Aleksandra Denića
 

“Moć sudbine” (Narodno pozorište u Beogradu, 2009), “Put oko sveta” (Kruševačko pozorište, 2010), “Heda Gabler” (Narodno pozorište u Beogradu, 2011),” Protuve piju čaj” (Šabačko pozorište, 2011), “Adio kauboju” (HNK, Split, 2012).

Uspešan rad sa Kastorfom na brojnim predstavama omogućio je Deniću i saradnju sa austrijskim rediteljem Martinom Kušejem sredinom 2014, na postavci Geteovog “Fausta” u minhenskom Teatru Rezidenc.

Denić je od 2009. do 2013. bio predsednik Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajna Srbije (ULUPUDS), te umetnički direktor Beogradskog letnjeg festivala (BELEF) od 2010. do 2013.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike