Srbija na staklenom putu: Magična izložba u Muzeju primenjene umetnosti (FOTO)

08.11.2022

08:45

0

Publici su prvi put, u ovom formatu predstavljeni najznačajniji predmeti koji oslikavaju građansku kulturu svakodnevice, označavaju status i identitet pojedinaca i širih kulturnih krugova naših prostora od sredine 19. do prve polovine 20. veka

Srbija na staklenom putu: Magična izložba u Muzeju primenjene umetnosti (FOTO)
Izložba "Na staklenom putu" - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, povodom obeležavanja 72 godine Muzeja primenjene umetnosti i Međunarodne godine stakla, otvorila je sinoć izložbu pod nazivom „Na staklenom putu: Umetnost stakla i reprezentacija u Srbiji 1850-1950." u Muzeju primenjene umetnosti.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Gojkovićeva je, otvarajući izložbu, ukazala na muzeološku i obrazovnu ulogu koju Muzej primenjene umetnosti već decenijama ima na kulturnoj sceni Srbije.

- Podatak da ovaj muzej poseduje oko 37.000 predmeta primenjene umetnosti, među kojima su dela od velikog umetničkog i istorijskog značaja, svedoči o važnom mestu koje on zauzima u kulturnom životu Srbije i Beograda. Bogate zbirke metala i nakita, nameštaja, stakla i arhitekture prikazuju veliku tradiciju primenjene umetnosti na ovim prostorima - rekla je Maja Gojković.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Ministarka kulture je naglasila da dela koja se čuvaju u ovom Muzeju govore o tome da smo oduvek bili zemlja kulture i vrhunskih, nadarenih umetnika, kao i da je zato posebno važno što su u prethodne dve godine u značajnoj meri intenzivirane aktivnosti muzeja i na domaćem i na međunarodnom planu, dodajući da postavka otkriva vredne zbirke i prikazuje neke njegove do sada manje vidljive strane.

- Ova izložba daje veoma dobar presek staklarstva u primenjenoj umetnosti u Srbiji, u periodu od 1850. godine do sredine 20. veka. Izloženi predmeti pripadaju zbirkama brojnih muzeja, galerija, zadužbina i drugih institucija kulture, što ovom događaju daje dodatnu vrednost. Saradnja među ustanovama i pozajmica predmeta radi njihovog izlaganja uvek su dobar put ka većoj atraktivnosti izložbe i privlačenju publike - naglasila Gojkovićeva.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Ministarka je podsetila da je na prostoru naše zemlje pojava proizvodnje stakla označila novi stepen industrijalizacije i modernizacije čitavog društva, te da predmeti od stakla nisu imali samo upotrebnu vrednost.

- Odluka Ministarstva kulture da izgradi prvi muzej staklarstva u opštini Paraćin, daće snažan podsticaj razvoju ove oblasti u našoj zemlji. Danas sa ponosom možemo da kažemo da je realizacija ove ideje započeta, i to u gradu koji neguje tradiciju proizvodnje stakla dužu od jednog veka.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Gojkovićeva je ukazala na važnost pojave staklarstva u našoj zemlji u 19. veku, imajući u vidu da je ono otvorilo mogućnost i za afirmaciju nacionalnih ideja, a u nešto manjoj meri i za prikaz snage vladajuće dinastije i države. Prema njenim rečima, čaše i drugi predmeti postajali su i stvar prestiža i svojevrsni simbol uspostavljanja građanske klase i približavanja evropskim umetničkim krugovima.

- Obaveza Ministarstva kulture, ustanova i pojedinaca, jeste da naše dragoceno kulturno nasleđe i sve ono vredno što su nam preci ostavili bude što dostupnije i vidljivije javnosti. U tom svetlu, Ministarstvo kulture nastaviće da pruža punu podršku Muzeju primenjene umetnosti i svim drugim muzejima i galerijama kako bi što bolje predstavili kulturno blago Srbije na domaćoj i međunarodnoj sceni - zaključila je ministarka.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Biljana Jotić, v.d. direktora MPU, posetioce je podsetila na istorijat Muzeja kroz 72 godine, na atmosferu između dva svetska rata, na 20-te godine 20. veka, kada je projektovana i napravljena prva zgrada - palata u vlasništvu advokata dr. Jakova Čelebonovića. Nakon posleratnog procesa nacionalizacije, u zgradu je useljen MPU i prva zbirka je formirana otkupom raznolikih umetnina koje je više od 30 godina sakupljao umetnik i intelektualac Ljuba Ivanović.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Izložba se sastoji od 130 eksponata i pratećeg materijala MPU, Zavičajnog muzeja Jagodina, Narodnog muzeja Kikinda, Etnografskog muzeja, Zavičajnog muzeja Paraćin i drugih institucija.

Ova reprezentativna izložba obuhvata period od jednog veka kroz koji se prati utemeljenje industrijalizacije stakla i uloge oblikovanog stakla kao važnog dela modernizacijskih procesa srpskog društva. Uloga oblikovanog stakla se prati kroz različite kulturne modele gde se učitavaju nacionalne, državne i lične težnje pojedinaca.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Svi eksponati ilustruju proizvodnju najznačajnijih fabrika 19. i 20. veka sa teritorije Srbije. Publici su prvi put, u ovom formatu predstavljeni najznačajniji predmeti koji oslikavaju građansku kulturu svakodnevice, označavaju status i identitet pojedinaca i širih kulturnih krugova naših prostora od sredine 19. do prve polovine 20. veka.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Jedan od glavnih ciljeva izložbe je da na jednom mestu predstavi sve najznačajnije sačuvane kolekcije stakla u Srbiji - dinastički i državni servisi iz fondova Istorijskog muzeja Srbije, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Muzeja u Smederevu i Zadužbine kralja Petra I na Oplencu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike