„Zločin i kazna“ na sceni Ruskog doma: Dostojevski kao večita inspiracija (FOTO)

14.12.2021

07:45

0

Predstava će podsećati na san koji je student Raskoljnikov mogao sanjati prolazeći kroz stanja bunila, a šest vodećih likova će pripovedati tu priču o ubistvu i smrti duše - traganju za samim sobom, Bogom i istinom, što brine Raskoljnikova, ali i Dostojevskog

„Zločin i kazna“ na sceni Ruskog doma: Dostojevski kao večita inspiracija (FOTO)
Tan2021-12-13_184817834_0 - Copyright Predstava "Zločin i kazna" Tanjug/Miloš Milivojević

Novo dramsko čitanje čuvenog romana “Zločin i kazna” Fjodora Mihailoviča Dostojevskog, u režiji poznatog glumca Daniela Kovačevića, biće premijerno izvedeno 16. decembra na sceni Ruskog doma u Beogradu.

Kovačević, koji osim režije, potpisuje i scenografiju i izbor muzike, i tumači lik Marmeladova, ističe da je Dostojevski večno aktuelan pisac.

Daniel Kovačević Tanjug/Miloš Milivojević
 

Ove godine se navršilo dva veka od rođenja velikog ruskog pisca, međutim teme koje se obrađuju u njegovim delima su i danas neprolazne.

Novu predstavu je pripremio „Ruski teatar u Beogradu“ uz podršku Fondacije „Ruski mir“ i Ruskog doma.

- Nisam siguran koliko je naša verzija predstave moderno čitanje romana, već smo se svi u glumačkom i autorskom timu predstave fokusirali da što dublje i tačnije pročitamo „Zločin i kaznu“, a ne da izmišljamo nešto novo - rekao je Kovačević i napomenuo da su u pozorišnom jeziku osmislili način da ispričaju i predstave celo delo, a da drama na sceni teče kao priča koju publika čita.

Predstava "Zločin i kazna" Tanjug/Miloš Milivojević
 

Kovačević je otkrio da novi projekat predstavlja celinu koja nema prekide, ni promene, već situacije proističu jedna za drugom, kao neraskidivi niz.

- Mislim da smo u tome i uspeli, da postignemo taj osećaj celine, što je za mene kao reditelja ovog komada možda i najveći uspeh. Na taj način smo prilagodili Dostojevskog sceni. Ali, da se nešto novo smišlja i dopisuje u drami u odnosu na original, zaista se ne osećam dostojnim da tako nešto učnim - ističe Kovačević.

Najdublja razmišljanja o veri i moralu prepliću se sa detektivskom pričom gde se istražuje brutalno ubistvo starice, koje je počinio glavni junak romana. Predstava će podsećati na san koji je student Raskoljnikov mogao sanjati prolazeći kroz stanja bunila, a šest vodećih likova će pripovedati tu priču o ubistvu i smrti duše - traganju za samim sobom, Bogom i istinom, što brine Raskoljnikova, ali i Dostojevskog.

Koju cenu će glavni junak morati da plati za svaki od ovih koraka ka sebi ili od sebe, ka Bogu ili neverju, ljubavi ili mržnji, neka su od pitanja koja se provlače kroz komad.

Predstava "Zločin i kazna" Tanjug/Miloš Milivojević
 

Dramatizaciju romana potpisuje Zoran Kostić i ona je obuhvatila gotovo integralnu verziju dela, premda nisu mogli svi likovi da stanu u pozorišnu verziju, zbog velikog obima ovog klasika ruske književnosti. Ipak, kako kaže reditelj, svi važni likovi koji utiču na svet glavnog junaka Raskoljnikova, prisutni su u dramatizaciji.

Raskoljnikoa glumi Nikola Štrbac, Porfirija igra Mihailo Laptošević, lik Razumihina tumači Vladimir Maksimović, Sonja je Evgenija Eškina Kovačević, Dunja je Mitra Mladenović, glas Majke je pozajmila Rada Ðuričin, dok je Marmeladov - Daniel Kovačević.

Predstava "Zločin i kazna" Tanjug/Miloš Milivojević
 

- Siguran sam da je Dostojevski večno aktuelan. Posebno roman „Zločin i kazna“. Dok sam čitao tu priču i radio na njoj, shvatio sam da u svakoj mogućoj sceni može da se pronađe neka paralela sa današnjicom. Zato je Dostojevski tako veliki. A svi veliki pisci su aktuelni večno. Posebno je ovaj roman takav – zaključuje reditelj, glumac i scenograf drame.

Romani Dostojevskog se konstantno igraju na pozorišnim scenama Beograda i Srbije, u integralnim ili pojedinim verzijama, i česta su inspiracija domaćim dramskim umetnicima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike