"Gle, gle, sve sama čuda": Pod kupolama Sajma velike knjige za male čitaoce (FOTO)

23.10.2022

16:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Mnogo novih naslova očekuje najmlađe ljubitelje književnosti

"Gle, gle, sve sama čuda": Pod kupolama Sajma velike knjige za male čitaoce (FOTO)
deca citanje knjige profimedia-0352600416 - Copyright Profimedia

Izdavačka kuća "Pčelica" najavila je da će se na njenom štandu na Beogradskom sajmu knjiga naći preko 180 novih naslova objavljenih od poslednjeg predpandemijskog izdanja ove manifestacije 2019. godine.

"Pčelica" je saopštila da je objavila "nove naslove koji bi decu motivisali i podstakli da zavole knjigu i čitanje i da od malih nogu nauče da uživaju u čarobnom svetu knjiga".

Među naslovima su zbirka pesama "Knjiga glavu čuva - odabrane pesme o knjigama” najpoznatijih srpskih pesnika za decu, dok se pas Arči, poznat iz serijala ilustrovanih knjiga o Arčiju i Dori, sada pojavljuje kao glavni junak nove knjige "Arči, pas koji voli knjige", autora Gorana Markovića.

Promo/Pčelica
 

„Ne volim knjige. Ne volim. Nimalo. I tačka.'' autorke Eme Peri, uvodi nas u svet devojčice koja je knjige koristila za sve osim za čitanje, dok knjige jednog dana nisu odlučile da im je dosta toga.

Nemačka književnica za decu i mlade Kornelija Funke upoznaje nas sa dečakom Stenom i neobičnim krznenim stvorenjem koje čita knjige tako što ih jede u ''Knjiškom moljcu'', navodi se u saopštenju.

Promo/Pčelica
 

Tu su i "Želiš li da sagradiš biblioteku?, autorke Lindzi Lesli, koja nam donosi uputstvo za građenje najbolje, najveće i najčudesnije biblioteke na svetu, kao i "Najviša planina od knjiga na celom svetu" autorke i ilustratorke Rosio Bonilje, saopštio je izdavač.

Promo/Pčelica
 

"Pčelica" je podsetila da je povodom stogodišnjice rođenja pisca Duška Radovića objavila posebno izdanje njegove "Priča o jednoj neposlušnoj nozi" u formi ilustrovane tvrdokoričene knjige velikog formata.

Promo/Pčelica
 

"U ovoj naizgled sasvim običnoj priči o obućaru Klinu, koji se čitave neobično hladne zime nijednom nije okliznuo, Duško Radović nam na majstorski način predstavlja malograđanski duh malog mesta simboličnog naziva Padajevac. Klin, da bi zadovoljio sugrađane, kojima je već postalo sumnjivo kako to da se jedini on nijednom te zime nije okliznuo na snegu, rešava da namerno padne naočigled svih. Ali stvari se nisu odvijale tako jednostavno i Klin kreće u višesatnu avanturu klizanja na jednoj nozi. Jedan takoreći nezanimljiv događaj privukao je pažnju čitavog grada, gradskih vlasti i medija koji su se utrkivali da ga slikaju ''za naše novine i za sve novine na svetu''.

Kako navode iz izdavačke kuće šaljivom tonu nenadmašnog majstora reči Radovića, ilustrator Tihomir Čelanović pokušao je da parira ilustracijama koje su ne samo vizuelno predstavljanje najupečatljivijih scena iz priče, već i njihova dopuna i stapanje u jedinstvenu narativno-ilustrativnu celinu.

Duško Radović, Printscreen/ YouTube
 

"Priča o jednoj neposlušnoj nozi" biće predstavljene na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, a pored te knjige čitaoci će na štandu Pčelice moći da pronađu i izbor iz poezije Duška Radovića "Gle, gle, sve sama čuda", zbirku njegovih najlepših pesama za decu.

U ediciji „Tematske poezije“ objavljena su još četiri izbora najbolje domaće poezije za decu, od Jovana Jovanovića Zmaja do savremenih pesnika poput Ljubivoja Ršumovića i Branka Stevanovića, a od knjiga koje neguju kulturu i tradiciju našeg naroda tu su "Legende o tajanstvenoj Srbiji” Tanje Kovačev i ilustrovane adaptacije srpskih narodnih bajki "Biberče", "Baš-Čelik", "Čardak ni na nebu ni na zemlji” i druge.

Pixabay
 

Kreativni centar ove godine navršava 33 godine rada i ima iza sebe blizu 1500 objavljenih knjiga.

- U periodu pandemije uspeli smo da održimo produkciju u gotovo istom obimu i kvalitetu kao i u redovnim uslovima - sedamdeset knjiga godišnje. Polovinu čine domaća izdanja, najčešće bogato ilustrovana, što smatramo podvigom ali i obavezom, da i u teškim godinama, uprkos svemu, podržimo naše najbolje stvaraoce za decu. U periodu od prethodnog Sajma knjiga održanog 2019. godine objavili smo stotinak prevoda sa različitih jezika. Radi se o knjigama vrhunskih autora, čime nastavljamo svoju misiju da deci približimo izdanja iz drugih kultura koja će podstaći njihovu kreativnost, kritičko mišljenje i pomoći im da bolje razumeju svet oko sebe, a roditeljima pružimo pouzdan oslonac u vaspitavanju dece kroz sve razvojne izazove - ističe direktorka Ljiljana Marinković.

Profimedia
 

Na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, na štandu Kreativnog centra, u Hali 1, čitaoce očekuje preko 1000 naslova domaćih i stranih autora, druženje s piscima i ilustratorima.  

Među mnogobrojnim naslovima ističu se pet najnovijih:

„Mi nezaustavljivi - Kako smo osvojili svet“ je knjiga za decu autora svetskog bestselera „Sapijens“ Juvala Noe Hararija. U ovoj neverovatnoj, pomalo misterioznoj ali istinitoj priči, pronalazimo odgovor na pitanje kako su ljudi postali najmoćnija bića na planeti Zemlji. U pitanju je priča o istoriji čovečanstva koja podstiče decu da postavljaju pitanja i da se uče kritičkom mišljenju o prošlosti, kako bi bolje razumeli društvene probleme koji nas danas okružuju.

Promo/Kreativni centar
 

U susret stogodišnjici rođenja velikog portugalskog pisca Žozea Saramaga, Kreativni centar predstavlja knjigu „Najveći cvet na svetu“. Izdanje je priredila Fondacija „Žoze Saramago“ praveći zanimljiv spoj piščeve priče u prvom delu knjige i pravog malog priručnika za kreativno stvaralaštvo u drugom delu. Iako nevelikog obima, ova priča pokazuje Saramagovu veličinu i maestralnost. Pisac nam je dozvolio i da zavirimo u njegovu majstorsku radionicu otkrivajući svoj odnos prema pisanju i naročito prema stvaralaštvu za decu.

Promo/Kreativni centar
 

„Novčić sudbine“ je poslednji deo trilogije „Zelenbabini darovi“ nagrađivane autorke Ivane Nešić koja nam u ovom serijalu o dečaku Miki otkriva fantastičan svet slovenske mitologije, i to na sasvim nov i poseban način pokazujući pravo bogatstvo koje se tu krije. U završnom delu trilogije Mika je odlučio da uzme sudbinu u svoje ruke i na taj način simbolično odraste. Uz redizajn izdanja i ilustracije Dobrosava Boba Živkovića ova trilogija u punom sjaju iščekuje nove generacije.

Promo/Kreativni centar
 

Roman „Sve što (ni)sam promenila“ treći je deo serijala tinejdž serijala o Nini Kovač i Maksu autorke Dragana Mladenović sa ilustracijama Dušana Pavlića. Prva dva dela serijala već su postali omiljena tinejdžerska literatura. Autorka je uspela da spoji lakoću pripovedanja sa autentičnim uvidom u svet tinejdžera. Njeni junaci suočavaju se sa veoma ozbiljnim izazovima: sticanjem samostalnosti, rešavanjem konflikata sa odraslima i svojim vršnjacima, stvaralačkim procesom, ekonomskom krizom i ekološkim pitanjima.

Promo/Kreativni centar
 

Stripoterapija autorke i ilustratorke Ane Petrović sa društvenih mreža i u dopunjenom izdanju stigla je u Kreativni centar. Kolekcija stripova koji hrabro, nikada ravnodušno i uz smeh govore o odgovornom odnosu prema mentalnom zdravlju pretočena je u štampano izdanje, koje sadrži i tekstove psihoterapeutkinje i autorke.

Promo/Kreativni centar
 

Knjiga „Stripoterapija“ donosi autentičnu, dirljivu i duhovitu priču o psihoterapijskom procesu glavne junakinje sa kojom se kao čitaoci lako povezujemo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike