Čovek naspram zla koje donosi rat: Ovacije za Nenada Jezdića u monodrami "Knjiga o Milutinu"

12.11.2021

08:32

0

Milutin, običan seljak iz sela Koštunića, iz Šumadije, otvara niz pitanja koja analiziraju besmislenost svakog rata, kroz bolnu, tragičnu, katarzičnu pozorišnu priču...

Čovek naspram zla koje donosi rat: Ovacije za Nenada Jezdića u monodrami "Knjiga o Milutinu"
Nenad Jezdić u predstavi "Knjiga o Milutinu" - Copyright Promo / Zvezdara teatar / Nikola Vukelić

Pozorišna monodrama "Knjiga o Milutinu" prema istoimenom romanu Slobodana Danka Popovića, u izvođenju Nenada Jezdića, premijerno je odigrana sinoć na velikoj sceni "Danilo Bata Stojković" Zvezdara teatra.

Simbolično, novi komad ovog pozorišta, koje neguje domaću dramsku baštinu i srpske pisce, prvi put je izveden pred publikom baš 11. novembra, na dan kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Naslovni lik kao scenski oživljen junak iz književnosti, Milutin pripoveda svoju sudbinu dobroćudnog, prostodušnog čoveka, seljaka, borca, koji se teško suočava sa tolikim zlom koje se zove - rat.

Promo / Zvezdara teatar / Jakov Simović
 

Roman iz 1985. godine predstavlja istoriju Srba od Sarajevskog atentata na princa Ferdinanda, do nekoliko godina posle Drugog svetskog rata kao prava arhiva i hronika stradanja naroda.

Nenad Jezdić prvi put u karijeri realizuje monodramu, tako zahtevnu i tešku formu za glumca, jer je pred njim velika odgovornost da potpuno sam na sceni, ogoljen, pruža publici svoju interpretaciju, gde mora da zadrži pažnju gledaoca bez pomoći kolega.

Promo / Zvezdara teatar / Nikola Vukelić
 

Osim tri panoa na kojima se emituje galerija slika iz perioda Prvog svetskog rata i jednog taburea, druge scenografije nema, sve je svedeno, skromno, kakav je i sam junak, neobrazovan, siromašan, a pošten i plemenit do kraja.

Knjiga je imala čak 40 izdanja i prodata u 500.000 primeraka, i predstavlja jednu od najznačajnijih dela srpske proze antiratne tematike. Jezdić u gotovo dvočasovnoj predstavi najviše briljira u trenucima kada zaplače na sceni, tokom ispovesti koje su ga duboko potresle, kada je bio svedok smrti, posebno dece, koje su ostavile dubok trag u njemu.

Promo / Zvezdara teatar / Nikola Vukelić
 

Milutin, običan seljak iz sela Koštunića, iz Šumadije, otvara niz pitanja koja analiziraju besmislenost svakog rata, kroz bolnu, tragičnu, katarzičnu pozorišnu priču.

Adaptacija romana koju je pisao reditelj Egon Savin, zasnovana je na prvom delu romana, a u planu je da se realizuje i drugi deo, kao nastavak priče, prema želji glumca.

Za one koji su voleli taj roman i koje zanima istorija, ta tematika stradanja iz ugla jednog seljaka, i posebno za sve koji uživaju u ulogama Nenada Jezdića, ovo je savršeno scensko delo.

Publika je bila oduševljena i nekoliko minuta je aplaudirala i ovacijama pozdravljala glumca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike