Kako je knjiga osmogodišnjaka postala hit biblioteke

05.03.2022

09:30

0

Dilon svoju kreativnost ispoljava u vidu slikovnica još od svoje šeste godine, ali je nedavno odlučio da njegovi radovi moraju da zadobiju širu čitalačku publiku

Kako je knjiga osmogodišnjaka postala hit biblioteke
profimedia-0555830970 - Copyright Profimedia

Dečak se uz pomoć magije transportovao na Severni pol. Bežeći od losa ulazi u vremeplov koji ga vraća u 1621. godinu, gde prisustvuje prvom Danu zahvalnosti održanom u kolonijalnoj Americi.

Kad počnu da se ređaju sve neobičniji događaji, desiće se nešto još luđe... dečaka će pojesti džinovska ćurka.

Da li je ovo siže nekog novog bestslera? Nije – to je rezime najpopularnijeg naslova biblioteke u Bojziju, Ajdaho. A autor je, verovali ili ne, osmogodišnji genijalac Dilon Helbig, koji pohađa drugi razred osnovne škole i voli da čita, crta i piše.

Dilon svoju kreativnost ispoljava u vidu slikovnica još od svoje šeste godine, ali je nedavno odlučio da njegovi radovi moraju da zadobiju širu čitalačku publiku, koju ne čine samo mama i tata.

Kako je Dilonova knjiga osvojila srca lokalnih knjigoljubaca

Profimedia
 

Dakle, nakon što je (rukom) ispisao najnoviju priču tokom zimskog raspusta – The Adventures of Dillon Helbig's Crismis (Bižićne avanture Dilona Helbiga) autora Dilona Helbiga – skovao je plan da knjigu prokrijumčari na police lokalne biblioteke.


Izdaleka, beležnica od 81 strane u tvrdom povezu izgledala je kao bilo koja obična knjiga koju možete naći u biblioteci, za koju je Dilon verovao da lako može da je smesti na neku od polica. U nedavnoj poseti biblioteci u pratnji bake, Dilon je svoj plan sproveo u delo.

- Prekrio sam rukom naslovnu koricu i pribio je uz telo da bi izgledalo kao da nosim neku običnu knjigu iz biblioteke - rekao je. „Zatim sam brzo ušao i tutnuo je na jednu od polica – onda sam uzeo neku knjigu da čitam da ne bih izgledao sumnjivo.“

Dilon je sam osmislio lukavi plan a da njegovi roditelji nisu znali. Tek ga je uveče njegova mama Suzan pitala gde mu je knjiga. „Rekao mi je da ju je ostavio u biblioteci“, kazala je Suzan.

Kada je Suzan pozvala biblioteku da vidi da li su knjigu ostavili u odeljku za „izgubljeno/nađeno“ – ili je, ne daj bože, bacili – saznala je da su joj strahovi bili neosnovani.

- Odmah nam je bilo jasno da se radi o veoma posebnom delu - rekao je Aleks Hartman, bibliotekar.

 

Bibliotekari su Dilonovu knjigu ocenili kao izuzetnu zbog čega su prihvatili da je uvrste u svoju ponudu

Pixabay
 

Bibliotečko osoblje obično čita recenzije knjiga na osnovu kojih odlučuje da li će knjigu uvrstiti u svoju kolekciju, ali o ovoj knjizi nije pisano jer nije prošla kroz uobičajen proces izdavanja.


- Tako je nekoliko zaposlenih u biblioteci, uključujući šefa odeljka sa slikovnicama, pročitalo ovu knjigu na osnovu čega smo zaključili da ispunjava sve naše kriterijume da bi bila uvrštena u našu ponudu - dodao je Hartman.

U razgovoru za NPR, Hartman je nahvalio ovo delo domaće radinosti koje pokriva razne žanrove, od fantazije, preko naučne fantastike do istorijske fikcije.

- Neke od ilustracija su veoma maštovite i atraktivne, naročito u pogledu perspektive- rekao je Hartman, istakavši „neverovatan crtež“ na kom se Dilon nalazi „u utrobi džinovske ćurke“.

Dilonovi roditelji su odobrili odluku da biblioteka uvrsti ovu knjigu u svoj zvanični katalog. Prema poslednjim podacima, 125 članova biblioteke je na listi čekanja.

 

Dilon planira da nastavi da piše knjige

Pixabay
 

Bibliotekari su od druge dece saznali da ih je Dilonova knjiga inspirisala da se i sami okušaju u pisanju svojih priča. A lokalni autor knjiga za decu ponudio je Dilonu saradnju u vidu radionica za mlađane čitaoce koje će se održavati u biblioteci.

Podstaknut priznanjem javnosti, Dilon je dobio ideju za svoju narednu knjigu: napisaće knjigu o ormariću koji proždire jakne.

- Zasnovana je na stvarnim događajima - rekao je Dilon. „Svaki put kad krenem na veliki odmor u školi, otvorim ormarić i vidim da mi nema jakne.“

Mama i tata su se šalili kako je to „ormarić koji proždire jakne“ – i tako je nastala jedna od Dilonovih ideja za knjigu.

„Ormarić jede jakne za doručak, ručak i večeru“, objasnio je Dilon.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike