Jedina biblioteka na svetu bez knjiga: O čemu se zapravo radi?

27.07.2021

15:20 >> 16:32

0

Autor: Dejan Ćirić

Da stvar bude još neobičnija, lokacija ovog zdanja uopšte nije izabrana slučajno

Jedina biblioteka na svetu bez knjiga: O čemu se zapravo radi?
Copyright Haskelova biblioteka Printscreen/Youtube

Ulaz u Haskelovu biblioteku i operu se nalazi u Derbi Lajnu u Vermontu, ali ako želite da pogledate izbor knjiga u biblioteci, naći ćete se u Stanstedu u Kvebeku. O čemu se zapravo radi?

Pomenuta biblioteka je po mnogo čemu dragocena, a njenu neobičnost upotpunjuje činjenica da se zgrada biblioteke nalazi tačno na granici između Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Da stvar bude još neobičnija, lokacija biblioteke uopšte nije izabrana slučajno.

Haskelova biblioteka Printscreen/Youtube

Bibiloteka kao poklon Amerikancima i Kanađanima

Izgradnju bibiloteke su naručili Marta Stjuart Haskel i njen sin Kolonel Horas Stjuart Haskel u čast svog supruga, odnosno oca, gospodina Karlosa Haskela, nakon njegove smrti.

Haskelova biblioteka Printscreen/Youtube

Karlos Haskel je bio istaknuti trgovac u graničnoj zajednici, tako da je zgrada podignuta kao poklon Amerikancima i Kanađanima koju su ovo područje zvali domom, piše nationalgeographic.rs.

Jedina biblioteka u Americi bez knjiga

Sve knjige i prijavnica se nalaze na kanadskoj strani, ali je ulaz na američkoj strani, pa je često nazivaju jedinom bibliotekom u SAD bez knjiga. Isto tako, pozornica operske kuće se nalazi u Kanadi, a sedišta u Americi, pa se onda smatra i jedinom operskom kućom u SAD bez pozornice.

Haskelova biblioteka Printscreen/Youtube

Iako je zgrada poklon obema zemljama, granica je sa svake strane zgrade ograđena. Jedini način da slobodno šetate između Derbi Lajna i Stansteda, odnosno između Vermonta i Kvebeka jeste da posetite biblioteku.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike