Preminula čuvena glumica Anđela Lensberi: Tihi odlazak velike dame

11.10.2022

19:56

0

Autor: 24sedam

2013. godine dobila je počasnog Oskara za životno delo

Preminula čuvena glumica Anđela Lensberi: Tihi odlazak velike dame
Angela Lansbury - Copyright (Photo by Richard Shotwell/Invision/AP,

Glumica Anđela Lensberi preminula je u 96. godini. Bila je filmska, televizijska i pozorišna glumica sa karijerom dugom više od sedam decenija. Za samo nekoliko dana je trebalo da proslavi 97. rođendan.

Svet je pamti kao Džesiku Flečer u čuvenoj TV seriji "Ubistvo, napisala je", ali i po mnogim drugim ulogama. 

- Deca Anđele Lensburi sa žaljenjem objavljuju da je njihova majka umrla mirno, u snu, kod kuće u Los Anđelesu, u utorak, 11. oktobra 2022. godine, samo pet dana pre 97. rođendana - navodi se u saopštenju.

Profimedia
 

Lensberi je rođena u Londonu 1925. godine, u porodici irske glumice Mojne Mekgil i Edgara Lensberija, političara i trgovca drvetom koji je umro kada je imala devet godina. 

Otišla je u Holivud 1942. godine, gde je dobila svoje prve filmske uloge. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja. Tri puta bila je nominovana za Oskara za najbolju sporednu glumicu. Osvojila je pet nagrada Toni za predstave na Brodveju.

Anđela Lensberi/Profimedia
 

Anđela drži rekord u najviše nominacija za Zlatni globus i pobeda za najbolju glumicu u televizijskoj drami i najviše nominacija za Emi za glavnu glumicu u drami. Imala je troje dece, troje unučadi i petoro praunučadi.

2013. godine dobila je počasnog Oskara za životno delo, a godinu dana kasnije proglašena je Damom Komandantom Reda Britanske imperije za doprinos dramskoj umetnosti i dobrotvorne svrhe.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike