Prijatelji i kolege se opraštaju od velikog kompozitora Zorana Simjanovića: Ne znamo kako dalje bez njega

12.04.2021

08:31 >> 09:24

0

Autor: Dejan Ćirić

Čuveni umetnik preminuo je juče u 75. godini života od posledica korona virusa

Prijatelji i kolege se opraštaju od velikog kompozitora Zorana Simjanovića: Ne znamo kako dalje bez njega
ATA Images/Antonio Ahel

Mnoge kolege opraštaju se putem medija i društvenih mreža od filmskog kompozitora i muzičara Zorana Simjanovića, jednog od najvećih na ovim prostorima koji je juče izgubio bitku sa korona virusom.

Od bliskih kolega i prijatelja svakako je najviše potresen filmski reditelj i scenarista Goran Marković, koji je izjavio za beogradske medije da je sa velikim kompozitorom realizovao svaku sekundu materijala koji je radio na filmu, televiziji i pozorištu i da mu zaista nije nimalo jasno kako će dalje bez njega.

– Ono što je kod njega najlepše je to što su sve njegove kompozicije sasvim različite i nikada nije dozvolio da liči na sebe – istakao je Marković govoreći o preminulom prijatelju i kolegi, profesoru Primenjene muzike na FDU, gde i reditelj predaje.

Simjanović je Markoviću tokom cele karijere bio nerazdvojni saradnik, čije je filmove krasila upravo ta neprolazna i nezaboravna muzika – “Specijalno vaspitanje”, “Nacionalna klasa”, “Majstori, majstori”, “Variola vera”, “Tajvanska kanasta”, “Već viđeno”, “Tito i ja”, “Urnebesna tragedija”, “Kordon”, “Turneja”, “Falsifikator” kao i poslednji film i mini serija “Delirijum tremens” (2019).

Kompozitor je bio veoma uspešan i kao pedagog, predavao je na Fakultetu dramskih umetnosti i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, kao i na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, mnogima omiljen profesor u svakom pogledu. Kao jedan od najplodnijih autora potpisao je na stotine tema i prateće muzike za film, televiziju i pozorište, i prema rečima muzičkog novinara i publiciste Predraga Pece Popovića, priča o beogradskoj popularnoj muzici je nezamisliva bez Zorana Simjanovića.

ATA Images/Antonio Ahel

Kako je naglasio Popović, Simjanović je bio originalni učesnik u osnivanju “Silueta”, druge beogradske grupe po nastanku, a onda kasnije i vođa značajne pop atrakcije “Elipse”. Muzičar koji je bio veliki autoritet u svom poslu, ali i dobitnik najvećih nagrada.

– Bio je muzički školovan, ali se nije stideo da pripada onom žanru – rokenrolu, koji u početku nije imao ni ugled, ni poštovanje. On je bio jedan od ključnih učesnika tog velikog puta, od nepoštovanja do ugleda. Odlaskom Zorana Simjanovića beogradska muzička scena više nikada ne može biti ista – zaključio je Popović.

Operska umetnica Katarina Jovanović samo je kratko napisala na Fejsbuku – “Moj dobri duh”, uz fotografiju kompozitora Simjanovića.

Svi ostali su se opraštali upravo objavljivanjem fotografija, pesama ili muzike iz popularnih filmova i TV serija kao što su “Balkan ekspres” ili “Grlom u jagode”.

“Hvala profesore za sve, neka te anđeli čuvaju”, reči su rediteljke Ane Marie Rosi, poznate po filmu “Ajvar”. Režiser i scenarista uspešnog filma i serije “Južni vetar” Miloš Avramović kratko se oglasio na istoj društvenoj mreži – “Maestro, počivaj u miru”. Glumac Ivan Tomić zapisao je svoje misli povodom ovog iznenadnog gubitka – “Nek’ ti je laka zemlja i hvala za muziku”.

ATA Images/M.M.

“Kakva sumorna godina. Ode još jedan velikan. R.I.P. Zoran Simjanović”, napisala je pevačica Julijana Vincan i objavila svoju obradu njegove pesme “Cveta trešnja” iz filma “Sabirni centar”.

Džez pijanista Vasil Hadžimanov, koji je nažalost nedavno ostao bez oca Zafira Hadžimanova, zbog iste bolesti Covid-19, na svom Fejsbuk profilu objavio je video kako svira na klaviru kultnu instrumentalnu temu iz serije “Grlom u jagode”. Ispod tog video-audio zapisa napisao je sledeće reči: “Za Simketa i celu jednu neponovljivu generaciju koja nam odlazi”.

Pozorište za decu “Boško Buha” na svom Fejsbuk nalogu objavilo je oproštajne reči: “Šta lepše čovek može da ostavi ovom svetu nego muziku… Hvala, maestro!”

Kompozitor Kornelije Kovač je za medije rekao da je ovo veoma veliki gubitak i da su svi šokirani što su izgubili uspešnog čoveka koji je predavao o muzici i na fakultetima, ali ne samo to, već je napisao toliko muzičkih tema za filmove.

– Toliko godina je u opticaju sa uspešnim radom i to što smo ga izgubili u trenutku veliki je šok – ističe Kovač i dodaje da su se uvek veoma poštovali uvek i navijali jedan za drugog u karijeri.

– Naravno, bilo je male konkurencije, jer smo i on i ja učestvovali na najvećem filmskom festivalu u to vreme sa svojim projektima, u Puli, ali nikada nije bilo sujete i uvek smo se radovali uspehu, bez obzira na to ko osvoji nagradu -naglasio je legendarni muzičar o svom kolegi.

– Otišao je kompozitor koji je na festivalu u Monte Karlu nagrađen glavnom Platinumskom nagradom za film “Sjaj u očima”, 2003. godine, pobedivši velikog Morikonea – rekla je muzikolog Milica Kadić.

ATA Images/Antonio Ahel

Podsetimo, Simjanović je komponovao muziku za više od 60 igranih filmova i više od 50 televizijskih filmova i serija, isto toliko animiranih i kratkih filmova, kao i za više stotina reklamnih spotova.

Pročitajte još

Između ostalih radio je muziku za čuvene filmove „Specijalno vaspitanje“, „Miris poljskog cveća“, „Nacionalna klasa do 785 ccm“, „Zemaljski dani teku“, „Boško Buha“, „Petrijin venac“, „Majstori, majstori“, „Sok od šljiva“, „Sjećaš li se, Doli Bel“, „Maratonci trče počasni krug“, „Variola vera“, „Balkan ekspres“, „Nešto između“, „Šta se zgodi kad se ljubav rodi“, „Otac na sluzbenom putu“, „Jagode u grlu“…

Poslednja serija za koju je komponovao muziku bila je „Tajne vinove loze“.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti