Ako je cena život, nije ljubav - radi se o glavi: Čitavim gradom odjekuje „Karmen“

27.09.2022

13:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Nakon 25 godina slavno delo Žorža Bizea biće izvedeno u Srpskom narodnom pozorištu

Ako je cena život, nije ljubav - radi se o glavi: Čitavim gradom odjekuje „Karmen“
profimedia-0515291313 - Copyright Profimedia

„Habanera“, čuvena arija opere Karmen, poslednjih dana odjekuje Novim Sadom, dok se Srpskog narodno pozorište sprema za veliku premijeru. Nakon 25 godina, ovo slavno delo Žorža Bizea ponovo će igrati na sceni „Jovan Đorđević”, najstarijeg nacionalnog pozorišta. Tim povodom, na više lokacija u gradu, muzičari Orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta izveli su jednu od najčuvenijih operskih arija.

Ovo nije prvi put da Srpsko narodno pozorište na takav način oživljava operska dela najširoj publici. Cilj je, kako kažu u toj ustanovi, da se pokaže koliko uspešno može da bude spajanje nesvakidašnjih prostora sa programima, čineći tako kulturu dostupnom svima.

Srpsko narodno pozorište Promo/Ivica Lazović
 

- Želimo da podstaknemo Novosađane, ali i sve druge koji mogu da dođu i vide zaista spektakl i operski prestiž. Ujedno želimo svakim izvođenjem da pokažemo koliko radimo na unapređivanju već postojećeg kvaliteta - ističe upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

Opera koja i 175 godina od svog nastanka fascinira, otvara pitanja i preispituje društvene norme, postaviće i nove operske standarde kada je reč o scenskom izvođenju u Novom Sadu.

Najstarije pozorište u Srbiji hrabro postavlja na scenu ovo delo stavljajući u centar ženu, onu po kojoj opera i nosi ime, Karmen, ženu koja veruje u sudbinu, dok istovremeno uzima život u svoje ruke, vrelog temparamenta, a hladnog srca, sa uverenjem da se slobodom ne trguje, iako je spremna da je skupo plati. Karmen je opera, ona u kojoj slobodna rođena, slobodna mre. Jer, ako je cena život, nije ljubav - radi se o glavi.

Srpsko narodno pozorište Promo/Ivica Lazović
 

Opera Karmen, premijerno će biti odigrana 30. septembra na sceni „Jovan Đorđević”. Zbog velikog interesovanja, kao i činjenice da karata više nema u prodaji, dodato je još jedno igranje, pa će tako prva prepriza biti 1. oktobra, a sledeća u ponedeljak, 3. oktobra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike