Rastavljanje srećnih parova, razaranje veridbi i brakova: Jedan drugačiji Pariz na sceni Madlenianuma (FOTO)

23.09.2022

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Ljubavne igre, komedija zabune, veličanstvena atmosfera, razigrani pevači i glumci odlika su ovog komada

Rastavljanje srećnih parova, razaranje veridbi i brakova: Jedan drugačiji Pariz na sceni Madlenianuma (FOTO)
SKRB8778 - Copyright Predstava "Pariski život" Promo/Zoran Škrbić

Opereta se vraća na velika vrata u Beograd, tačnije Zemun. Nakon značajnog uspeha predstave „Vesela udovica“ 2020. godine, Madlenianum postavlja još jednu operetu, ovog puta nemačko-francuskog autora Žaka Ofenbaha „Pariski život“.

Zabavnog sadržaja, punog preokreta, brze radnje, sa pregršt muzičkih i koreografisanih numera poznati teatar se vraća ovom žanru, koji je nepravedno skrajnut sa naših scena, a podjednako kao mjuzikl, donosi radost širokoj publici.

Kompozitor Ofenbah je sa „Pariskim životom“ postigao svetski uspeh. Opereta je premijeru imala 1866. u Parizu, a u Beogradu je sada postavlja dokazana autorska ekipa na čelu sa rediteljem Robertom Boškovićem.

Promo/Madlenianum
 

Dašak Pariza u ovom raspevanom i razigranom muzičkom komadu doneće veliki ansambl predstave, u kome se neki od aktera pojavljuju i u dvostrukim ulogama, a tu su i gošće iz regiona: Vasa Stajkić, Dimitrije Cincar-Kostić, Arsenije Tubić, Đorđe Viktor Vlajić, Branislava Podrumac, Jana Pogrmilović, Anja Orelj, Miloš Đorđević, Srđan Timarov, Vladimir Andrić, Ana Cvetković, Dragana Popović, Ivana Medić, Đorđe Stojković Žarko Stepanov, Vesna Đurković, Mina Gligorić, Irma Dragičević, Nevena Đoković, Ana Bartoli, Vanja Milačić, Sara Bojić, Petar Đurđević, Milan Milosavljević, Đorđe Kreća, Nemanja Bajić, Milena Moravčević i Marija Pantin, uz orkestar Opere i teatra Madlenianum, kao i brojni horski i plesni ansambl.

Solisti, hor i plesači su tokom maja meseca imali višednevne audicije, u čijem finalu su odabrani najbolji i posle višemesečnih zahtevnih proba beogradska publika će ih videti u dve premijere, 1. i 8. oktobra, i u reprizi 24. oktobra.

Predstava "Pariski život" Promo/Zoran Škrbić
 

Priča se vrti oko „pariske zlatne mladeži“, odnosno dvojice prijatelja, Raula i Bobineta, koji u društvu svojih prijatelja i posluge provode dane u opkladama, koje uključuju rastavljanje srećnih parova, razaranje veridbi ili čak brakova. U središtu priče je i poznata glumica Metela, koja je zaljubljena u jednog od njih, a za nju se interesuje i bogati švedski baron, koji dolazi u Pariz sa verenicom, ali ga to ne sprečava da isproba čari Pariza. Ko će na kraju čije srce osvojiti, ko će dobiti opkladu i ko će izaći iz priče kao pobednik?

Ova adaptacija „Pariskog života“ zahtevala je daleko više od samog prevoda dela. Za reditelja, dramaturga i sve druge članove kreativnog tima ovo je bila prava čarolija teatarskog stvaranja. Misija kreativnog tima bila je da opereti udahne novi život koji će podići lestvicu nakon „Vesele udovice“ i doneti čaroliju ne samo publici Madlenianuma, nego i svakom pojedinom izvođaču.

Predstava "Pariski život" Promo/Zoran Škrbić
 

 

Adaptacijom originalnog libreta postignuta je dinamika priče, glumačke ekspresije, humor, pri tome ne narušavajući muzičke numere i koreografije koje su zaštitni znak Ofenbahovog opusa. Dramaturgijom dela postignuta je svežina koja se reflektuje u današnjem društvu, gledaocima koji su navikli na mnogo brže „upijanje“ informacija i kulturnih sadržaja nudi se jedan razigran i vrcav komad.

Reditelj komada Robert Bošković je delu pristupio s velikom odgovornošću i vrlo studiozno, postavljajući s dramaturgom temelje i pre samog početka prevoda i adaptacije:

- Režijska borba za svaku scenu i muzičku numeru, u kojoj svaki lik mora dati najviše od sebe i gde svi izvođači kroz spoj tradicije glume, pevanja i zahtevne koreografije moraju zabljesnuti kao zvezde i pokazati sve svoje sposobnosti, vode prema dinamično ispričanoj priči o zlatnoj mladeži Pariza. Naoko plitki likovi kroz razvoj priče pokazuju veliku slojevitost i dubinu, a „Pariski život“ postaje kompleksna celina aktuelna i danas u savremenom društvu - naglašava Bošković.

Predstava "Pariski život" Promo/Zoran Škrbić
 

Ljubavne igre, komedija zabune, veličanstvena atmosfera, razigrani pevači i glumci odlika su ovog komada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike