Narodno pozorište otvara novu sezonu: Zavesu podižu „Koštana“ i „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ (FOTO)

24.09.2022

07:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Obe predstave će biti izvedene u istom danu

Narodno pozorište otvara novu sezonu: Zavesu podižu „Koštana“ i „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ (FOTO)
predstave copy - Copyright Koštana/Uspavana za Aleksiju Rajčić Promo/Narodno pozorište u Beogradu

Narodno pozorište u Beogradu 1. oktobra zvanično počinje novu sezonu, 154. po redu, dvema predstavama.

Na Velikoj sceni, u 19 časova biće izvedena opera „Koštana“ Petra Konjovića, a na Sceni „Raša Plaović“, u 20.30, drama Đorđa Kosića „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“.

Promo/Željko Jovanović
 

Jedna od najpopularnijih domaćih opera „Koštana“, prema istoimenoj dramskoj priči Bore Stankovića, pod dirgentskom upravom Ane Zorane Brajović, i u režiji Juga Radivojevića, posle skoro trogodišnje pauze vraća se na scenu.

Poslednji put ovo delo, čija se priča dešava u epohi, ali u novoj, modernoj postavci, u koju su na suptilan način uključeni i brehtovski elementi, bilo je na repertoaru 22. januara 2020. godine.

Opera "Koštana" Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

- Radeći dramu „Koštana” i to dva puta (Jugoslovensko dramsko pozorište i Šabačko pozorište), moja je obaveza bila tumačenje Bore Stankovića. Ovog puta, u operi, zadatak je udvostručen - uz genijalnog pisca, bavim se i genijalnim kompozitorom Petrom Konjovićem. Ta kompatibilnost Konjovića i Stankovića je kosmička. Temom i sadržajem stvorili su verovatno jedno od najznačajnijih umetničkih dela u Srba - ističe Jug Radivojević i dodaje:

Opera "Koštana" Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

- I šta bi, u tom slučaju, bio moj fokus osim nada da ne narušim tu harmoniju. Verujem da smo svi zajedno dorasli ovom izazovu. Da možemo razumeti svu slojevitost priče i kompozicije. A suština je tako jednostavna - želja za životom, za lepotom, za svim životnim sokovima, želja da posedujemo lepotu života, a drama nastaje onog trena kada shvatamo da je ne možemo posedovati. Onda postajemo surovi, zli, naopaki i destruktivni. Tada, ono što nije naše, želimo da uništimo, poništimo, ubijemo.

Opera "Koštana" Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

Ovo je, inače, peta postavka čuvene srpske opere u Narodnom pozorištu koja je, svojevremeno, izvođena na svim scenama nekadašnje Jugoslavije, kao i na nekim evropskim, a premijera je održana 14. juna 2019. godine. 

Predstava „Uspavanka za Aleksiju Rajčić”, po tekstu Đorđa Kosića i u režiji Juga Đorđevića, u čijem središtu je aktuelna tema o zlostavljanoj ženi, premijerno je izvedena 30. aprila ove godine na Sceni „Raša Plaović" u dramsko-muzičkoj formi, sa Vanjom Ejdus u naslovnoj ulozi.

Predstava "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

- Kada je 1898. godine Milutin A. Popović objavio knjigu „Zatvorenice - Album ženskog odeljenja Požarevačkog kaznenog zavoda“ bio je to istorijski trenutak u kome je prostor na literarnoj sceni dat ženama „zločinkama“ da ispričaju svoju verziju priče. Ovaj roman poslužio je Đorđu Kosiću kao inspiracija za komad ,,Uspavanka za Aleksiju Rajčić” - napominje Jug Đorđević, reditelj.

Predstava "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

Vek i po kasnije, nalazimo se na sceni Narodnog pozorišta i slušamo iskaz jedne od osuđenica. Nažalost, ne treba nam mnogo da shvatimo koliko je položaj žena  u svetu, a posebno kod nas, i dalje daleko od idealnog, ali kada shvatite da se na našim prostorima narativ u kojem je žena biće drugog reda protkao kroz celu istoriju, onda postavljanje jednog ovakvog komada postaje neminovnost.

Predstava "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

Kroz specifičan stilski zahvat u kom sve sporedne junake i junakinje sjedinjuje u muški i ženski hor, autor komada izdvaja Aleksiju i njeno iskustvo, time ih stavljajući u kontrapunkt sa depersonalizovanim akterima ove priče, odnosno društvom, koje na kraju i jeste najveća prepreka u potrazi ove žene za srećom i slobodom.

- Osim formalnog oblikovanja teksta, pisac se poigrava i jezikom, time vešto prikazujući potresnu životnu priču jedne žene koja izlaz iz začaranog kruga nasilja i konačnu slobodu, paradoksalno, pronalazi u zatvoru - navodi dramaturškinja Tijana Grumić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike