Spremaju se dve poslastice u Madlenianumu: Ljubavne igre, komedija zabune i razigrani glumci

07.04.2022

16:45

0

Dašak Pariza u ovom raspevanom i muzičkom komadu režiraće Robert Bošković, a dirigovaće Vesna Šouc

Spremaju se dve poslastice u Madlenianumu: Ljubavne igre, komedija zabune i razigrani glumci
Madlenianum/Duško Filipović

Kako se zabavlja pariska zlatna mladež, kome će ljubav pokloniti svetski poznata glumica, a kome vereni, ali nestašni švedski baron koji je u Francusku došao da okusi čari koje skriva Pariz?

I koja je u svemu tome uloga bogatog i strastvenog Brazilca? Sve to i mnogo više, saznaće publika koja poseti sledeće sezone pozorište Madlenianum. Premijera je zakazana za oktobar 2022. godine, muzički spektakl "Pariski život"

Madlenianum/Duško Filipović
 

Nakon velikog uspeha "Vesele udovice" reditelja Roberta Boškovića, koja je uvrštena u pet najboljih predstava u Srbiji sezone 2019/2020, Madlenianum uz isti autorski tim na pozornicu donosi pravu poslasticu za ljubitelje mjuzikla, operete, dobrog i iskrenog humora i raskošne scenografije i kostimografije.

Opereta "Pariski život" svetski je uspeh velikog kompozitora Žaka Ofenbaha (Jacques Offenbach), koja je premijeru doživela 1866. u Parizu. Libreto su tada napisali Henri Meilhac i Ludovic Halévy.

Dašak Pariza u ovom raspevanom i razigranom muzičkom komadu Madlenianuma režiraće Robert Bošković, a dirigovaće Vesna Šouc. Prevod, prepev i adaptaciju potpisuje Igor Weidlich, koreograf je Milica Cerović, scenografiju potpisuje Vesna Režić, a kostimografiju Duška Nešić.

Promo/Madlenianum
 

Ovaj uhodani kreativni tim, uz vrhunske izvođače koji će biti izabrani na velikoj javnoj audiciji, doneće na pozornicu Madlenianuma klasičnu Ofenbahovu priču koja dopire do svakoga, i to zaraznom muzikom, ali i brojnim komičnim trenucima. Ono što je posebno za ovaj tim je činjenica da su svojim idejama i realizacijom spremni i sposobni klasično delo da približe i novoj publici, pa ne treba ni sumnjati da će gledalište Madlenianuma uz ovu operetu biti ispunjeno do poslednjeg mesta.

Velike orkestarske deonice, snažni horski momenti, a sa druge strane emotivne melodije i solo deonice koje se pevuše danima nakon odgledane operete, sve to donosi "Pariski život". Ovoga puta, uz rediteljevu viziju i adaptaciju koja donosi nove elemente u ovo prepoznatljivo delo, produkcija garantuje da će svaki gledalac od prve do poslednje minute uživati.

Foto: Zoran Škrbić
 

U Operi i teatru Madlenianum je raspisana audicija na koju zainteresovani kandidati mogu da se prijave od 1. aprila do 6. maja. Već 12. maja biće zakazane prve audicije, a probe za stolom kreću 17. maja. Sve informacije o audiciji, ulogama za koje kandidati mogu da se prijave i uslovima nalaze se na sajtu pozorišta.

Probe za dramu iz savremenog života "Pluća"

U petak je održana prva čitaća proba novog komada na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum, drame iz savremenog života "Pluća" engleskog pisca Dankana Mekmilana, u prevodu i režiji Ivana Vukovića. Glavne uloge mladog bračnog para tumače Suzana Lukić i Goran Jevtić.

Na projektu učestvuju i scenografkinja Ema Stojković, kostimografkinja Ivana Mladenović i kompozitor Miroslav Radulović. Premijera komada je zakazana za maj mesec.

Goran Jeftić Foto: Madleniaunum/Duško Filipović
 

Direktorka drame Ana Radivojević Zdravković je van svih planova za dramski repertoar u sezoni 2021/2022 ovaj komad uzela u razmatranje i odlučila se da u tako kratkom roku bude pripremljen za izvođenje.

Po njenom mišljenju ovaj komad je pravo pozorište, priča koja je autobiografska, projekat koji je morao da se desi sa ovom malom i odabranom ekipom, baš u ovom trenutku, kada je cela planeta u problemu, i kada mladi ljudi sa ekološkom svešću stavljaju svoj i život svog deteta na ispit.

Dankan Mekmilan je engleski dramski pisac i reditelj. Njegove najpoznatije drame su "Pluća","Ljudi, mesta i stvari", "Svaka divna stvar", kao i dramatizacija knjige Džordža Orvela "1984". Njegove drame se uglavnom bave savremenim socio-političkim temama. Pluća se bave roditeljstvom i ekološkom osvešćenošću Ljudi, mesta i stvari tretiraju bolesti zavisnosti i proces ozdravljenja, Svaka divna stvar preispituje temu samoubistva.

Madlenianum/Duško Filipović
 

Pluća su imala svoju praizvedbu u Studio Theatre u Vašingtonu 2011. godine i od tada je bilo 40 produkcija na mnogim scenama sveta. Neke od poznatijih produkcija su svakako berlinska - Šaubine, režija Kejti Mičel, kao i produkcija sa Vest Enda u pozorištu Old Vik, u kojoj su igrali Met Smit i Kler Foj. U našem regionu, Pluća su imala premijeru u Exit teatru u Zagrebu kao i u Slovenskom narodnom gledališču u Ljubljani.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi