Saznajte kakve tajne krije jedna od najlepših palata u prestonici: Beogradska zadruga otvara vrata za posetioce

18.09.2022

12:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Priče o istoriji građevine vanvremenske lepote i o uzbudljivom razvoju Savamale zainteresovani će moći da čuju od vodiča 20. i 27. septembra, kao i 4. i 11. oktobra od 13 časova

Saznajte kakve tajne krije jedna od najlepših palata u prestonici: Beogradska zadruga otvara vrata za posetioce
Dani evropske baštine - Copyright Beogradska zadruga Promo/Belgrade Waterfront

Ovogodišnja tradicionalna manifestacija Dani evropske baštine biće obeležena temom Održivo nasleđe. Tim povodom, svakog utorka tokom trajanja manifestacije, biće organizovani besplatni vođeni obilasci zdanja nekadašnje Beogradske zadruge u Karađorđevoj ulici.

Svaka vrata kriju neku posebnu priču, ali kad otvorite grandiozna vrata na ulazu u palatu Beogradske zadruge i nađete se ispred impozantnog centralnog stepeništa, opčinjeni lepotom i monumentalnošću, poželite da zidovi progovore i otkriju vam sve tajne ovog arhitektonskog ostvarenja.

Beogradska zadruga Promo/Belgrade Waterfront
 

Posetioci će priče o istoriji građevine vanvremenske lepote, ali i o uzbudljivom razvoju Savamale moći da čuju od vodiča 20. i 27. septembra, 4. i 11. oktobra od 13 sati.

Jedna od najlepših beogradskih građevina sagrađena je 1907. godine prema projektu tada vodećih beogradskih arhitekata, profesora univerziteta Andre Stevanovića i Nikole Nestorovića, koji su tokom njenog projektovanja bili pod velikim uticajem pariske izložbe 1900. godine. Izgradnju ovog velelepnog zdanja finansirao je veliki zadužbinar Luka Ćelović Trebinjac, koji je već tada znao da će Savamala postati najatraktivnija gradska lokacija.

Printscreen/ Google Maps
 

Palata Beogradske zadruge prepoznata je po svojim arhitektonsko-urbanističkim i kulturno-istorijskim vrednostima, zbog čega je proglašena za spomenik kulture i za kulturno dobro od velikog značaja. Raskošna fasada i enterijer i danas, nakon toliko godina, zaustavljaju dah posetilaca. Poslednja restauracija obavljena je 2014. godine, kada je kompanija Belgrade Waterfront zgradi vratila nekadašnji sjaj.

Prijave za besplatne vođene ture šalju se na [email protected], a broj posetilaca za svaku turu je ograničen.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike