Remek-dela najvećih srpskih umetnika pod vedrim nebom: Blago Narodne biblioteke prvi put u javnosti (FOTO)

08.09.2022

09:45

0

Postavku čine fotografije 20 umetničkih dela koja su deo kulturnog nasleđa NBS

Remek-dela najvećih srpskih umetnika pod vedrim nebom: Blago Narodne biblioteke prvi put u javnosti (FOTO)
Tan2022-9-7_112113371_0 - Copyright Izložba likovne zbirke NBS Tanjug/Vladimir Sporčić

Izložba posvećena likovnoj zbirci Narodne biblioteke Srbije otvorena je u Parku vojvode Vuka, na opštini Stari grad u Beogradu.

Postavku čine fotografije 20 umetničkih dela koja su deo kulturnog nasleđa Narodne biblioteke Srbije (NBS), a projekat su pripremili Dušan Zlokolica i Mirjana Simoski.

Kulturni događaj otvorili su upravnik Narodne biblioteke Srbije dr Vladimir Pištalo i predsednik Opštine Stari grad Radoslav Marjanović.

Izložba likovne zbirke NBS Tanjug/Vladimir Sporčić
 

- Neke od ovih izvanrednih slika ovom izložbom prvi put su izašle u javnost. Razmišljam, dok posmatram ovu kolekciju Narodne biblioteke Srbije, kako će običan prolaznik u ovako lepom parku Vojvode Vuka, imati prilike da, dok šeta, uživa u vrhunskim remek - delima domaćeg slikarstva - rekao je Pištalo.

Izložba likovne zbirke NBS Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Predstavnici naše najveće biblioteke sproveli su predsednika Opštine Stari grad Radoslava Marjanovića detaljno kroz izložbu, uz kratak osvrt na svih 20 slika kao legat i kulturnu baštinu Srbije.

- Uveliko smo ostvarili saradnju sa Narodnom bibliotekom Srbije još ranije, tako da je ova značajna izložba lep početak kulturnih aktivnosti između naših ustanova. Želeli smo ovim projektom da pokrenemo dalju saradnju i drago mi je da će se sugrađani upoznati sa pravim bogatstvom srpskog slikarstva - napomenuo je Marjanović ispred Starog grada i dodao da će ova opština dalje razvijati i mogućnosti za realizaciju programa na lokalitetu srušene NBS tokom Drugog svetskog rata, na prostoru Kosančićevog venca.

Izložba likovne zbirke NBS Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Radoznali posetioci su stizali u Park vojvode Vuka, između ulica Topličin venac, Vuka Karadžića, Cara Lazara i Carice Milice, da posmatraju 10 platna sa po dve slike antologijskih jugoslovenskih umetnika.

Tako je čuveni Mića Popović prisutan sa dve slike - "Vuk Stefanović Karadžić" (1976) u kombinovanoj tehnici na platnu i "Slikar" (1990) - kombinovana tehnika na dasci.

Izložba likovne zbirke NBS Tanjug/Vladimir Sporčić
 

U tehnici ulje na platnu prisutni su sledeći autori i njihova dela: pesnik Ðura Jakšić - "Žena u srpskom, XIX vek", Miloš Gvozdenović - "Beogradsko veče" (1986), Milan Cile Marinković - "Žene dolaze" (2007), Dragomir Lazarević - "Motiv iz Topčidera II" (1975), Petar Lubarda - "Kosovski boj" (1953), Anton Huter - "Narodna biblioteka u plamenu 6. aprila 1941. godine", Olivera Kangrga - "Enterijer noću" (1974), slavna Ljubica Cuca Cokić - "Bela ćasa" (1989), Marklen Mosijenko - "Beograd" (1991).

Izložba likovne zbirke NBS Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Takođe, tu je i čuveni Sava Šumanović i ulje na platnu - "Portret Miloša Crnjanskog" (1921), a i sam književnik je u istoj tehnici naslikao "Autoportret" (1910).

Na izložbi su prisutni i slikari tehnike akrilik na papiru kao što su Snežana Marinković - "Vihor" (1991), akrilik na platnu - Zoran Nastić - "Kupačica" (1990), pisac i slikar Mileta Prodanović - "Zdenac" (1990), Miodrag Rogić - "Žena sa knjigom" (1975), kao i Dragan Mojović - "Učitavanje" (1988, ulje na svili), i Ljubodrag Janković - "Porodica" (1977, kombinovana tehnika na platnu).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike