24sedam na snimanju serije "Složna braća": Ludilo kreće uzlaznom putanjom (FOTO)

04.07.2022

17:00

0

Olakšavajuća okolnost novih epizoda je što je oslobođena pritiska "mitologije" prve sezone

24sedam na snimanju serije "Složna braća": Ludilo kreće uzlaznom putanjom (FOTO)
serija Složna braća 1 - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Kafana je tradicionalno mesto na Balkanu  na kojem se najčešće sklapaju poslovi, stiču prijateljstva, ali i mesto gde počinju mnoge zavere protiv "onih" ili "ovih".

Po svemu tome nije izuzetak ni kafana "Složna braća" koja je odavno ušla u domove, ali i srca publike na ovim prostorima.

Član kultne humorističke televizijske serije "Top liste nadrealista" i pevač sarajevskog benda "Zabranjeno pušenje", Nele Karajlić je seriju “Složna braća” napisao kao gorku satiru tek okončanog rata u Bosni i Hercegovini 1995. godine.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Nakon više od tri decenije, početkom ove godine, kafana je ponovo otvorena, ovog puta pod imenom "Složna braća - Nekst Đeneration".

Iako su možda podjednako i publika i autorska ekipa "strepeli" da li će druga sezona biti dostojna prve kultne sezone iz devedesetih, led je probijen premijernim prikazivanjem početkom godine, a uslovi za snimanje trećeg serijala ove komedije apsurda su sada više nego idealni.

24sedam je danas sa ostalim novinarskim ekipama bio u prilici da poseti studio u Šimanovcima i na trenutak oseti atmosferu iz čuvene kafane, koja se sada preliva i u treću sezonu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Tamo smo zatekli Neleta Karajlića, Andriju Kuzmanovića i Marka Gvera na pauzi, dok pažljivo iščitavaju scenario.

- Od prve sezone devedesetih mnogo toga se promenilo, a kako kaže jedna replika iz serije "ceo svet je postao Bosna".  danas je  kafana "Složna braća" centar sveta - navodi Karajlić i dodaje da je to priča bez kraja.

Olakšavajuća okolnost treće sezone je što je oslobođena pritiska "mitologije" prve sezone koja je u međuvremenu postala neka vrsta kulturnog nasleđa.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Šifra i dalje ostaje deset upola sa lukom, ali ovog puta pored nje, tu su i nove koje treba dešifrovati.

I u trećoj sezoni osnovna tema je "priča o mentalitetu ljudi koji žive na ovom tlu, koji je na neki način pupak sveta".

- Sad nam je cilj da pridobijemo onu publiku koja ne gleda televiziju i koja živi na drugim platformama. Svaka epizoda je za sebe i svaka se bavi jednim savremenim fenomenom poput gejminga i bitkoina - otkrio je Karajlić.

Novu sezonu će od prethodnih "odvojiti mala, nežna linija naučne fantastike".

Karajlić ističe da glavne junake pokreće "ono što najviše krasi ljudski rod, a to su gramzivost i pohlepa".

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- S tim da se kod naših junaka to uvek pretvori u humor, a ne u tragediju. Hteli smo i ovog puta da ukažemo na neizbežnost zajedničkog života. Naši junaci ne mogu da urade ništa, a da ne ignorišu onog pored. To je ideološka poenta serije ''Složna braća'' - objasnio je u svom stilu Karajlić, koji je scenarista i ujedno glumac.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Serija će u novoj sezoni, dobiti čak 150 novih likova, a komedija apsurda sada se penje na lestvicu više i dobija nadrealnu dimenziju.

Šef kafane je i dalje Kemica kojeg igra Marko Gvero, a koji je uspeo u pauzi između snimanja dve sezone da smrša 20 kilograma.

- Svi koji dolaze u kafanu predstavljaju neki njegov problem, ali on i dalje dobro pliva i pronalazi način da bude deo svake priče - priča Gvero o Kemici u novoj sezoni.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Među onima koji će se pridružiti standardnoj kafanskoj ekipi je Denis Murić, poznat po glavnoj ulozi u filmu  "Zlatni dečko", a koji se ovog puta obreo u ulozi programera koji "dolazi da malo zakuva".

- Ovo je sada neki drugi žanr i stil igre, komedija. Ja to do sada nisam radio ali stižem u jednu uigranu ekipu. Opipavam teren i nadam se da se snalazim dobro - kaže Murić.

Ono što krasi ovu glumačku ekipu je vedra i pozitivna atmosfera koju je glumac Andrija Kuzmanović (Gile u seriji) opisao kao "dobra bob ekipa koja uskoči i piči jako".

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Glumac Rale Milenković koji je direktan partner Kuzmanoviću u čuvenom srpskom dvojcu u seriji i sudbini svog lika kaže:

-  U skladu sa svim ostalim likovima u toj nekoj sinergiji balkanskog poimanja biznisa, istorije i te neke opšte mitomanije ludilo mog lika dobija jedan progresivan pravac  - kaže Milenković.

Kako je objasnio, serija je fikcija ali sama suština priče i karakteri su naši i kada se smejemo, "smejemo se zapravo sebi".  

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Jedan od likova u seriji koji je uveden u drugoj sezoni, a pojavljuje se i u trećoj je Đani.

- Napredujem na lestvici kako u finansijskom smislu, tako i kao čovek - pomalo je zagonetan glumac Milan Kovačević, o svom liku u koji se toliko uživeo da ga često kod kuće opominju da nije u seriji.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Predvodnik hrvatskog dvojca je Nataša Ninković koja je za ovu ulogu dobila i nominaciju za najbolju glavnu glumicu u komediji na Sarajevskom filmskom festivalu.

- Nekako ovu nominaciju ali i celu ulogu vezujem za ceo tim u koji je fenomenalan. Postali smo tako dobro uigrana ekipa. Sigurna sam da će treća sezona biti bolja od druge. Zaista uživam u svom liku. Sada nam je mnogo lakše, jer smo osvojili likove na početku i sada ima prostora i za improvizaciju. Uživamo i igramo se - izjavila je Ninkovićeva, kojoj ipak najteže padaju ove tropske vrućine posebno pod svetlima reflektora i sa plavom perikom.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Emitovanje 12 epizoda treće sezone serije "Složna braća" očekuje se početkom sledeće godine, na Superstar TV i nekoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike