„Ana Karenjina“ koja bi šokirala Tolstoja: Kad Vronski sluša Lejdi Gagu (FOTO)

14.09.2022

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Radnja je u potpunosti premeštena u savremeni trenutak, u kome vlada pop kultura

„Ana Karenjina“ koja bi šokirala Tolstoja: Kad Vronski sluša Lejdi Gagu (FOTO)
SKRB0060 - Copyright Predstava "Karenjina" Promo/Zoran Škrbić

Muzička predstava “Karenjina” pozorišnog projekta TriTformaT iz Belorusije prema romanu “Ana KarenjinaLava Tolstoja gostovala je na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum.

U predstavi iz Minska igraju poznati pozorišni i filmski glumci, zaslužni umetnici Belorusije Vera Poljakova i Aleksandar Timoškin, Dmitri Egorov, Alesja Puhova, Jurij Baranov, Dmitri Klimovič, Margarita Kiselite, Gleb Rakitin.

Ovaj komad je postavila mlada ruska rediteljka Tatjana Sambuk, dok je na čelu pozorišnog projekta TriTformaT beloruska glumica Vera Poljakova-Makej.

Predstava "Karenjina" Promo/Zoran Škrbić
 

Sambukova je sa kompozitorkom Darjom Garbuznjak stvorila mračan, moderan muzički komad po čuvenom klasiku, kao savremenu i potresnu ljubavnu priču, u muzičkom aranžmanu Zaslužnog kolektiva Republike Belorusije, Predsedničkog orkestra te zemlje.

Veoma neobičan pozorišni multimedijalni projekat koji je svoju premijeru imao u Minsku 17. novembra 2021, nije realizovan u žanru mjuzikla, nije ni spektakl iako na trenutke podseća, već je intimna dramska priča sa songovima, kroz tamne valere i nijanse.

Predstava "Karenjina" Promo/Zoran Škrbić
 

“Ana Karenjina” već dugo godina inspiriše vrhunske pozorišne i filmske režisere iz celog sveta za najhrabrije eksperimente, a dramska umetnica Sambuk je postavila izuzetno brzu, retko dinamičnu predstavu, poput filma, TV serije, reklame, muzičkog spota ili slepstik komedije.

Komad na sceni sveden je na osnovne likove, naslovnu junakinju, fatalnog ljubavnika grofa Vronskog i muža Karenjina, kao kompleksan ljubavni trougao.

Predstava "Karenjina" Promo/Zoran Škrbić
 

Radnja je u potpunosti premeštena u savremeni trenutak, u kome vlada pop kultura, pa su kostimi iz 21.veka, nema epohe, ali ima dosta mikrofona na pozornici, te prevareni muž Karenjin za ručak ima hamburger iz američkog restorana, a likovi Kiti, Stiva i Ljevin su kao predstavnici novih, otkačenih i opuštenih generacija.

Lik Doli je nalik voditeljki televizijskih (talk-show) emisija, a Vronski je u kožnoj jakni i patikama kao pravi roker uz hit "Paparazzi" Lejdi Gage.

Predstava "Karenjina" Promo/Zoran Škrbić
 

Na sceni izvanredno sa tugom, patnjom i bolom peva i Karenjina, koju je dočarala vođa projekta, svestrana umetnica, glumica, pevačica i TV voditeljka Vera Poljakova.

- Ova predstava govori o nama, o ljudima koji sada žive, o porodičnim vrednostima i o tome kako se lako može uništiti svoja porodica. Posle našeg nastupa, gledaocima nije žao Karenjine, ovo je njena kazna za grešku koja je uništila porodicu. Žao im je deteta i muža Karenjina - rekla je Poljakova uoči izvođenja predstave.

Predstava "Ana Karenjina" Promo/Viktor Zaikovski
 

"Karenjina" je treći zajednički projekat uspešne trupe TriTformaT iz Minska i talentovane ruske rediteljke Tatjane Sambuk, koji su ranije kreirali predstave „Tri sestre” Čehova i „Kneginjica Meri”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike