Srpski dokumentarac „Dugo putovanje u rat“ na Netfliksu: Šta je prethodilo Sarajevskom atentatu (VIDEO)

01.07.2022

14:15

0

Ovo je prvi dokumentarni film u svetu koji za temu ima jedno od najvažnijih pitanja savremene svetske istorije - zbog čega je i kako došlo do Prvog svetskog rata

Srpski dokumentarac „Dugo putovanje u rat“ na Netfliksu: Šta je prethodilo Sarajevskom atentatu (VIDEO)
Dugo-putovanje-u-rat-2 - Copyright Promo KomunikArt/Scena iz filma

Srpski dokumentarni film „Dugo putovanje u rat“ je od ove nedelje i tokom narednih pet godina, dostupan na Netfliksu u 30 zemalja Evrope, pred gotovo 70 miliona pretplatnika.

„Dugo putovanje u rat“ scenariste, producenta i reditelja Miloša Škundrića, prvi je dokumentarac iz Srbije koji će se distribuirati na Netfliksu, najvećoj i najznačajnijoj svetskoj filmskoj platformi.

Promo KomunikArt/Scena iz filma
 

Film će moći da se gleda u sledećim državama: Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Island, Irska, Italija, Kipar, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Nemačka, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švajcarska, Švedska, Velika Britanija.

Nastao u periodu od 2014. do 2018. godine „Dugo putovanje u rat“ je prvi dokumentarni film u svetu koji za temu ima jedno od najvažnijih pitanja savremene svetske istorije, a to je zbog čega je i kako došlo do Prvog svetskog rata, krucijalnog događaja koji je oblikovao ceo 20. vek.

Promo KomunikArt
 

Uz pomoć najeminentnijih svetskih istoričara i upotrebu filmskog i dokumentarnog arhivskog materijala iz Jugoslovenske kinoteke i još 15 svetskih arhiva, ovaj napeti istorijski triler prati političke događaje u Evropi od kraja 19. veka do Julske krize 1914. i govori o tome kako je Prvi svetski rat planiran i pripreman godinama pre Sarajevskog atentata.

U filmu učestvuju Džon Rol, Hju Stron, Žorž-Anri Sutu, Oleg Ajrapetov, Lotar Hebelt, Anika Mombauer, Dominik Liven, Žan-Pol Bled, Alan Sked, Štig Ferster i Dušan Bataković.

„Dugo putovanje u rat“ premijerno je prikazan van konkurencije na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, u martu 2018. a televizijska premijera bila je na Prvom programu RTS-a, 10. novembra iste godine, na stotu godišnjicu završetka Prvog svetskog rata i imala je (sa reprizama u istoj nedelji) glednost od preko dva miliona gledalaca.

Film je nagrađivan na međunarodnim festivalima u inostranstvu i prikazivan na svim kontinentima, uključujući Univerzitet u Tokiju i Smitsonijan institut u Vašingtonu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike