"Karmina Burana" 2. septembra na Trgu republike: Spektakl dva simfonijska orkestra i tri hora

19.08.2022

09:00

0

Prvobitno je događaj najavljen za maj, ali je zbog vremenskih uslova odložen

"Karmina Burana" 2. septembra na Trgu republike: Spektakl dva simfonijska orkestra i tri hora
Tan2022-5-25_224430479_0 - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

Jedinstveni muzički spektakl na otvorenom, impozantno delo Karla Orfa "Karmina Burana" održaće se na Trgu republike u Beogradu u petak 2. septembra u 20 časova, najavili su organizatori.

Prvobitno je događaj najavljen za maj, ali je zbog vremenskih uslova odložen.

Publiku očekuje izvođenje Orfovog impoznantnog dela sa oko 400 izvođača, među kojima su: dva simfonijska orkestra, dva hora i dečiji hor.

Tanjug/Nenad Mihajlović
 

Dirigent će biti Maestro Aleksandar Kojić a solisti su: sopran Marija Jelić, tenor Stevan Karanac i bariton Vasa Stajkić.

Ovaj spektakl na otvorenom, kao deo CEBEF-ovih "Clašical Sešions" programa, organizuje Centar beogradskih festivala u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem i Umetničkim ansamblom "Stanislav Binički".

Ulaz je slobodan.

Ovaj muzički spektakl izveden je u istom sastavu premijerno u Novom Sadu (u maju 2022), na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, na oduševljenje mnogobrojne publike.

"Karmina Burana" je moćno delo pisano za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama.

Tanjug/Nenad Mihajlović
 

Ovaj muzički spektakl je jedna od retkih prilika da se na otvorenoj sceni pojavi toliki broj izvođača u okviru jednog programa.

Maestro Aleksandar Kojić, pored standardnog operskog repertoara, dokazao se i na polju moderne opere.

Izvođenje opere Mileva, savremene kompozitorke Aleksandre Vrebalov, nagrađeno je Godišnjom nagradom Srpskog narodnog pozorišta za najbolju opersku predstavu u 2012. godini.

Francuska televizija ARTE snimila je izvođenje i emitovala ga šest meseci, nakon čega je Mileva ušla u prvih 15 svetskih produkcija koje je ova televizija snimala tokom 2012.

Tanjug/Nenad Mihajlović
 

Marija Jelić, sopran, održala je solistički koncert u Karnegi holu u martu 2021, kao i solistički koncert sa italijanskim arijama 2022. u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine koji je bio popunjen do poslednjeg mesta.

Nastupala je na koncertu Plasida Dominga 2021. na Tašmajdanu, kao i na koncertu Marte Argerič na Kolarcu 2022, pevala je sa Elinom Garančom na Ljubljanskom festivalu u koncertnom izvođenju opere "Karmen".

Bariton Vasa Stajkić, prvak Opere Srpskog narodnog pozorišta, laureat je brojnih takmičenja između ostalog osvojio je i nagradu "Muzika klasika" za najboljeg muškog izvođača u 2019. godini.

Tanjug/Nenad Mihajlović
 

Stevan Karanac, tenor, solista je Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, doktorand izvođačkih umetnosti na katedri za solo pevanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi redovnog profesora Nikole Mijailovića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike