Trijumfalno finale Betoven maratona u Novom Sadu: Desetominutne stajaće ovacije uz vatromet

27.06.2022

08:15

0

Sa Petrovaradinske tvrđave orila se "Oda radosti" i Šilerovi stihovi

Trijumfalno finale Betoven maratona u Novom Sadu:  Desetominutne stajaće ovacije uz vatromet
_MDJ299498(1) - Copyright Foto: Beogradska filharmonija/Marko Đoković

Grandiozni Betoven maraton Beogradske i Dortmundske filharmonije sa zajedničkim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, imao je trijumfalno finale na koncertu na otvorenom na Petrovaradinu u Novom Sadu kome je prisustvovalo 7.000 ljudi.

Desetominutne stajaće ovacije uz vatromet pozdravile su vrhunsko izvođenje Betovenove Devete simfonije i Ode radosti sa preko 200 muzičara na sceni, uz hor Slovačke filharmonije i soliste Anu Malešu-Kutni Mihaelu Zelinger, Janga Vo Kima i Roberta Borka.

Foto: Beogradska filharmonija/Marko Đoković
 

Ovacije i oduševljenje publike pratile su svaki nastup oba orkestra, od jutarnjih do večernjih časova, u naizmeničnom sviranju prvih osam simfonija u punoj Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu. Ogroman entuzijazam svih učesnika, kako na bini tako i u publici, pratio je ovaj poduhvat i njegovu kulminaciju u poslednjoj Devetoj simfoniji izvedenoj zajedničkim snagama.

Tako se sa Petrovaradinske tvrđave orila "Oda radosti" i Šilerovi stihovi da će "svi ljudi braća biti" što će mnogima ostati u nezaboravnom sećanju, a veličanstven događaj se završio raskošnim vatrometom.

Foto: Beogradska filharmonija/ Marko Đoković
 

Betoven maraton je jedan od najekskluzivnijih događaja u svetu klasične muzike ove godine.

Životni projekat Gabrijela Felca, stavlja u centar genijalni um Ludviga van Betovena, a prilika da se u jednom danu čuje razvoj njegovih ideja, od klasičnog do grandioznog orkestra, predstavlja privilegiju i nezaboravno iskustvo kako za muzičare tako i za publiku.

Foto: Beogradska filharmonija/Marko Đoković
 

Uz neverovatno poznavanje partitura sve vreme dirigujući napamet, Felc je zajedno sa oba orekstra priredio vrhunski umetnički doživljaj i muzički maratonski dan pun emotivnog naboja i ponosa.

Betoven maraton je prvo izdanje imao nedelju dana ranije u Dortmundu u Koncerthausu 19. juna, a u Novom Sadu je izveden kao centralni događaj programskog luka "Tvrđave mira" Evropske prestonice kulture.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike