Prestanite sa ovim ludilom! Oštre reakcije na mrežama zbog nove predstave o Jovanki Orleanki

13.08.2022

12:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Premijera je zakazana za 25. avgust u čuvenom Šekspirovom Gloub teatru u Londonu

Prestanite sa ovim ludilom! Oštre reakcije na mrežama zbog nove predstave o Jovanki Orleanki
Copyright Profimedia

Jovanka Orleanka biće prikazana kao rodno neutralni lik u novoj predstavi u Šekspirovom Gloub teatru u Londonu, u radikalno promenjenom prikazu ove čuvene istorijske ličnosti.

Publika će komad “Ja, Jovanka” premijerno moći da pogleda 25. avgusta i prikazivaće se dva meseca, a čuće se kako se za Jovanku koristi zamenica “oni”.

Profimedia
 

Pozorišna predstava je opisana kao “živa, vesela i puna nade”, a opisuje uspon slavne francuske heroine tokom Stogodišnjeg rata između Francuske  i Engleske. Glumica Izobel Tom nastupa u svojoj prvoj velikoj pozorišnoj ulozi, prenosi britanski Tajms.

Iako predstava još nije premijerno odigrana, već su usledile kritike. Jedan akademik je rekao da se ovom pričom “potpuno narušava smisao istorije”.

Wikimedia/Jean Pichore
 

- Dramskim piscima je dozvoljeno da imaju malo poetske slobode, ali mislim da ova predstava veoma prepravlja istoriju - rekao je Frenk Furedi, profesor sociologije na Univerzitetu u Kentu i dodao:

- To potpuno narušava smisao istorije, to je projektovanje fantazije unazad. Pretpostavljam da će vremenom neko sugerisati da je Džejn Ostin transrodna osoba. Za francuske patriote Jovanka Orleanka je neko veoma poseban. Njena uloga je bila još istaknutija u herojstvu jer je bila žena - prenosi britanski LBC.

Wikimedia
 

Korisnici društvenih mreža su takođe osudili odluku pozorišta o predstavljanju Jovanke Orleanke na ovakav način.

“Slažem se. Narušavaju istoriju”, “Prestanite sa ovim ludilom”, samo su neki od komentara na Tviteru.

Profimedia
 

Čuveno pozorište, s druge strane, brani svoj pristup produkciji, a umetnička direktorka Mišel Teri je u saopštenju navela:

“Gloub teatar je mesto mašte. Mesto gde, na kratko, možemo bar da razmotrimo mogućnost svetskog života na drugim mestima. Nismo prvi koji su predstavili Jovanku na ovaj način, i nećemo biti poslednji”,  navodi se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike