Skandal u koji je teško poverovati: "Eksplicitne scene“ u remek-delima Hemingveja i Šekspira

02.03.2022

16:30

0

Upozorenje o sadržaju otkriveno je u dokumentima do kojih je došao "The Mail on Sunday" prema zakonima o slobodi informacija

Skandal u koji je teško poverovati: "Eksplicitne scene“ u remek-delima Hemingveja i Šekspira
hemingvej sekspir - Copyright Profimedia

Jedan od svetskih klasika, remek-delo Ernesta Hemingveja "Starac i more", priča o herojskoj borbi jednog čoveka protiv stihije, koja se neretko tumači metaforom za život, nova je žrtva današnjih u najmanju ruku sumnjivih moralnih standarda.

Jer zbog ovog romana za koji je Hemingvej 1952. godine osvojio Pulicera, a 1954. i Nobelovu nagradu, piše "Daily Mail", studentima istorije i književnosti na škotskom "University of the Highlands and Islands" izdato je upozorenje da ovaj klasik sadrži "eksplicitne scene ribolova".

Ernest Hemingvej/ Profimedia
 

Dodatna ironija u ovom slučaju je što je taj region u Ujedinjenom Kraljevstvu poznat upravo po ribarskoj industriji kao i da su niz filmskih i televizijskih adaptacija tog romana iz 1952. označene kao prikladne za decu.

Meri Dirborn, autorka knjige "Ernest Hemingway, A Biography" ozbiljno se iznervirala zbog ove odluke.

- Ovo je besmislica. Zgražava me pomisao da bi studenti mogli da budu podstaknuti da se klone ove knjige. Svet je nasilno mesto i kontraproduktivno je pretvarati se da je drugačije. Veliki deo nasilja u priči ukorenjen je u prirodnom svetu. To je zakon prirode - rekla je Dirbornova.

Ernest Hemingvej/ Profimedia
 

Džeremi Blek, profesor istorije na Univerzitetu Ekseter ističe:

- Ovo je posebno glupo s obzirom na zavisnost privrede područja Hajlends i Ajlends od industrija kao što su ribarstvo i poljoprivreda. Mnoga velika književna dela uključuju reference na poljoprivredu, ribolov, kitolov ili lov. Sugeriše li fakultet ozbiljno da na svu takvu literaturu treba staviti upozorenja -  pita se Blek.

Upozorenje o sadržaju otkriveno je u dokumentima do kojih je došao "The Mail on Sunday" prema zakonima o slobodi informacija.

Ali, tu nije kraj. Univerzitet "Highlands and Islands", koji se sastoji od 13 istraživačkih institucija i fakulteta, izdao je upozorenja o sadržaju i za druge klasike, navodi "Daily Mail".

Ernest Hemingvej/Profimedia
 

Studenti koji proučavaju Homerovu "Ilijadu", napisanu u 8. veku pre nove ere i "Beovulf", englesku pesmu napisanu oko 1025. godine, upozoreni su da ta dela sadrži "prizore nasilne bliske borbe".

"Frankenštajn" Meri Šeli označen je jer sadrži "nasilno ubistvo i okrutnost", a studenti koji proučavaju Šekspirova dela "Hamlet" i "Romeo i Julija" upozoreni su da predstave sadrže scene "uboda, otrova i samoubistva".

Potparol Univerziteta uzvratio je odgovorom kako ova upozorenja o sadržaju omogućavaju studentima da donose "informisane odluke". Šta to znači nije objašnjeno.

Profimedia
 

Može li "informisana odluka" da bude da, recimo, neki student književnosti koji nije spreman na takvo "silno" nasilje ne pročita neke od najvećih dela Vilijama Šekspira i prođe godinu?

Ili to možda znači da mora pre čitanja da popije sredstvo za smirenje i prođe pet, šest sati psihoterapije?

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: B92

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike