Počinje Sarajevo film festival: Kanski pobednik "Trougao tuge" na otvaranju

12.08.2022

12:15

0

Manifestacija će biti završena 19. avgusta premijernom filma "Praznik rada" Pjera Žalice

Počinje Sarajevo film festival: Kanski pobednik "Trougao tuge" na otvaranju
sarajevo film copy - Copyright Sarajevo Film Festival Promo/Profimedia/SFF

Sarajevo film festival danas počinje zvaničnom ceremonijom u Narodnom pozorištu i prikazivanjem filma "Trougao tuge" švedskog reditelja Rubena Ostlunda, koji je ovogodišnji pobednik Kana.

Gosti 28. izdanja festivala su i dobitnici počasnog "Srca Sarajeva" Ostlund, glumci Mads Mikelsen i Džesi Ajsenberg, reditelj i scenarista Pol Sreder i drugi, a manifestacija će biti završena 19. avgusta premijernom filma "Praznik rada" Pjera Žalice.

Promo/Sarajevo Film Festival
 

Za "Srce Sarajeva" takmičiće se 51 film u selekcijama igrani, dokumentarni, kratki i studentski film, od kojih će 20 imati svetsku, osam međunarodnu, jedna evropsku, 21 regionalnu i jedna bosanskohercegovačku premijeru, najavio je festival.

U "Takmičarskom programu - igrani film" su svetske premijere bosanskohercegovačke "Balade" rediteljke Aide Begić, "Čoveka od dela" Rumuna Paula Negoeskua, "Jahača" Dominika Menceja iz Slovenije i "Šest sedmica" Noemi Veronike Sakonji iz Mađarske.

U konkurenciji za "Srce Sarajeva" za najbolji film, reditelja, glumca i glumicu su i ukrajinsko-turski film "Klondajk" Marine Er Gorbah, "Korset" Austrijanke Marije Krojcer i "Serviam - ja ću služiti" njene zemljakinje Rut Mader i hrvatsko "Sigurno mjesto" Juraja Lerotića.

Mads Mikelsen Profimedia
 

U okviru programa "Pretpremijere serije" 28. Sarajevo film festivala će predstaviti početna dva nastavka šest predstojećih regionalnih serija - srpske "Mama i tata igraju se rata 2", "U klinču" i "Pad", iz Hrvatske "Metropolitanci", slovenački "Trigrad" i "Kotlinu" iz Bosne i Hercegovine.

SFF promo
 

"Masterklasove" u Sarajevu će imati reditelji Šreder, Ajsenberg, Oslund, Sergej Loznica, Ari Folman, Jasmila Žbanić i Majkl Vinterbotom, a festival ima i programe "U fokusu", "Kinoskop", "Suočavanje sa prošlošću" i druge.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike